Korps: Friesland, plaats: Fryslân 20-11-2002
Politieberichten van 19/11 (13.00) t/m 20/11 (07.00)

Marssum: te snel, rijbewijs ingevorderd en schikkingsvoorstel Dinsdagochtend werd een automobilist gecontroleerd op de N383. De bestuurder, een 51- jarige inwoner van Franeker, reed met een snelheid van 157 km, terwijl daar 100 km was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Even later reed een 50- jarige automobilist uit Osnabruck (D) met een snelheid van142 km over dezelfde weg. De bestuurder kreeg een schikkingsvoorstel van 300,--.

Leeuwarden: vrouw komt ten val
Dinsdagmiddag kwam een 84- jarige inwoonster van Hurdegaryp ten val aan de Nieuweweg. Het slachtoffer liep een snijwond aan haar gezicht op en letsel aan haar hand. De oorzaak van de valpartij bleef onduidelijk. Politieagenten die in dezelfde straat een controle uitvoerden, ontfermden zich over de vrouw en brachten haar voor behandeling naar het MCL.

Zuidwest Fryslân: inbraak diverse kerken
In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in de kerk van St. Nicolaasga aan de Omloop. Men kwam binnen via een ingeslagen raam. Uit het geldkistje werden enkele Euros meegenomen. Een 66- jarige inwoner van St. Nicolaasga deed aangifte. In dezelfde nacht is een poging tot inbraak gedaan in de kerk te Lemmer aan de Nieuwburen. Er werd een ruit vernield. Een 43- jarige Lemster deed aangifte. Ook is gepoogd in te breken in een kerk aan de Buren in Oosterzee. Twee ramen werden vernield. Zo ver bekend is niets gestolen. Aangifte is gedaan door een 62-jarige inwoner van Oosterzee. Ook in Lemmer, aan de Kerkhof, is geprobeerd in een kerk in te breken. Ook hier wordt niets vermist. Aangifte is gedaan door een 59-jarige Lemster. Ook is gepoogd in te breken in een kerk aan de Marwei in Delfstrahuizen. Ook hier werd niets gestolen. Aangifte werd gedaan door een 57-jarige inwoonster van Delfstrahuizen. In Echten werd ingebroken in een kerk aan de Hoofdweg. Waarschijnlijk is wat geld gestolen uit een zendingsbakje. Aangifte is gedaan door een 66-jarige inwoner van Echtenerbrug. In Scharsterbrug werd ingebroken in een kerk aan de Holandiastraat. Hier werden uit een zendingsbakje enkele tientallen euros gestolen. Aangifte werd in dit geval gedaan door een 61-jarige inwoner van Scharsterbrug.

Leeuwarden: valse 112-melding
Dinsdag om 14.10 uur kreeg de meldkamer van de politie Fryslân een melding dat er een ongeval met letsel had plaatsgevonden op de kruising van de Egelantierstraat en de Schieringerweg. Hierop is de politie en een ambulance met spoed ter plaatse gegaan. Op de kruising bleek geen aanrijding te hebben plaatsgevonden. De melding bleek vals te zijn. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Deinum: inbraak auto
In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Pypsterhof. Het raam van de rechtervoorportier was ingeslagen. Gestolen werd een autoradio. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Deinum.

Franeker: winkeldievegge aangehouden
Dinsdag omstreeks 16.00 uur werd een 25-jarige inwoonster van Wroctow op heterdaad betrapt toen zij bij het verlaten van een winkel aan de Voorstraat door het detectiepoortje liep. In een geprepareerde tas zat een jas met een waarde van 149 euro 95. De vrouw is overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 53-jarige inwoner van Franeker.

Drachtstercompagnie: aanhouding
Dinsdag om 16.10 uur werd een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op De Dammen. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs, dit was ongeldig verklaard, en ook bleek hij te rijden tijdens ontzegging. Daarnaast bleek de APK ongeldig en bleek het voertuig onverzekerd. De man is naar het bureau gebracht en ingesloten.

Drachten: inbraak woning
Dinsdagmiddag werd ingebroken in een woning aan het Hopperus Bumaperk. Men kwam binnen door door een raam te klimmen. Gestolen werden een telefoon, een videorecorder en een hifiset. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoonster van Drachten. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Franeker: aanhouding
Dinsdagmiddag werd een 36- jarige inwoner van Franeker in zijn woning aangehouden aan de Prof. Vitringastraat. Omwonenden hadden de politie gebeld omdat de man herhaaldelijk zijn omgeving bij elkaar schreeuwde en omdat hij met een ijzeren staaf buurtbewoners had lopen bedreigen. Ook in de politiewagen schreeuwde de man voortdurend en schopte hij met zijn voeten. De man werd voor verhoor meegenomen. Twee inwoonsters van Franeker, 27 en 28 jaar, deden aangifte.

Drachten: parkeerbekeuringen
Dinsdagavond werd gecontroleerd op het parkeren achter het zwembad De Welle, dit naar aanleiding van klachten. Voor het zwembad kreeg een auto een bekeuring die op een invalidenplaats stond zonder vergunning. Langs het zwembad werden twee voertuigen bekeurd, achter het zwembad 11.

Drachten: tasjesroof
Dinsdag om 16.15 uur liep een 81-jarige inwoonster van Drachten over de Oppers. Hier kreeg ze van achteren een duw, waardoor de vrouw viel. Een vrouw hielp haar overeind, maar toen bleek de tas van de gevallen vrouw reeds verdwenen. De tas is even later teruggevonden. Op de beurs na zat alles er nog in. De vrouw heeft de tas ondertussen terug. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Langweer: straatroof
Dinsdag om 23.15 uur kreeg de politie een melding dat een man was beroofd in de Hendrik Dijkstraleane. De man, een 71-jarige inwoner van Ede, werd aangetroffen op een parkeerplaats. Hij verklaarde in elkaar geslagen te zijn door twee jongens. Deze kwamen plotseling achter een container vandaan en beroofden de man van wat kleingeld. Hierop verdwenen de jongens snel, waarschijnlijk met een auto. Het slachtoffer werd op zijn neus geslagen, had schaafwonden op zijn knieën, ook zijn bril werd totaal vernield. De technische recherche heeft ter plaatse een onderzoek gedaan, de politie heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272