CBS

Allochtonen in Nederland 2002

De situatie van de niet-westerse allochtonen in Nederland verschilt op een aantal punten met die van de autochtonen. Achterstand is er bij de niet-westerse allochtonen op het gebied van onderwijs, arbeid en inkomen. De werkloosheid onder hen is de afgelopen jaren echter sterk afgenomen. De niet-westers allochtone bevolking groeit sneller dan de autochtone bevolking, wat een enigszins verlagend effect heeft op de vergrijzing. Dit zijn enkele conclusies van het CBS uit de vandaag verschenen publicatie "Allochtonen in Nederland 2002".

Sterke groei aantal allochtonen
In 2002 telt Nederland ongeveer 1,6 miljoen niet-westerse allochtonen, ofwel bijna 10 procent van de bevolking. De totale bevolking van Nederland is sinds 1997 met 3,5 procent toegenomen. Het aantal niet-westerse allochtonen groeide in dezelfde periode ongeveer acht keer zo snel. Zowel hun bovengemiddelde vruchtbaarheid als de immigratie van relatief jeugdige niet-westerse allochtonen hebben een enigszins verlagend effect op de vergrijzing. Vooral 'nieuwe' herkomstgroepen zoals Afghanen en Irakezen zijn sterk in omvang toegenomen.

Onderwijsachterstand
Niet-westers allochtone scholieren zitten relatief vaak op het vbo. Op havo en vwo zijn ze sterk ondervertegenwoordigd. Ook ligt het slagingspercentage bij hen lager en is de schooluitval hoger. Bij de niet-westerse scholieren ligt het slagingspercentage in de grote steden lager dan in de rest van ons land. Dit verschil zien we niet bij autochtone scholieren. Jongens gaan vaker dan meisjes zonder diploma of startkwalificatie van school. Bij niet-westerse scholieren is dit verschil tussen jongens en meisjes groter dan bij autochtone scholieren.

Welvaart lager
Niet-westers allochtone huishoudens moeten meer dan drie keer zo vaak van een laag inkomen rondkomen als autochtone huishoudens Bijna een kwart van de niet-westerse allochtonen van 15 tot 64 jaar had eind 2000 een uitkering; dat is twee keer zoveel als bij de autochtonen. Vooral onder oudere niet-westerse allochtonen is het percentage met een uitkering hoog.

Werkloosheidsverschillen kleiner
De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen is in de afgelopen jaren sterk afgenomen, van 20 procent in 1997 tot 9 procent in 2001. Daarmee daalde de werkloosheid onder hen nog sterker dan onder autochtonen. Desondanks zijn niet-westerse allochtonen nog steeds beduidend vaker werkloos dan autochtonen. De werkloosheid onder Surinamers, Turken, Antillianen en Arubanen was in 2001 ruim twee keer zo hoog als de werkloosheid onder autochtonen. Bij Marokkanen was de werkloosheid zelfs ruim drie keer zo hoog.

Toename van de tweede generatie
Ruim een derde van de niet-westerse allochtonen is van de tweede generatie. Deze tweede generatie neemt vooral bij de 'klassieke' niet-westerse allochtone groepen, zoals de Turken, Marokkanen en Surinamers, steeds sneller in omvang toe.

Trouwen met een partner uit de eigen herkomstgroep Negen van de tien gehuwde Turken en Marokkanen van de eerste generatie is getrouwd met een allochtone partner. Ook de tweede generatie Turken en Marokkanen heeft, voor zover getrouwd, massaal gekozen voor een partner uit de eigen herkomstgroep. De tweede generatie Surinamers en Antillianen/Arubanen kiest daarentegen in meerderheid voor een autochtone partner.

Ongelijke spreiding over Nederland
De allochtone bevolking is ongelijk verdeeld over Nederland. Daarbij geldt, hoe kleiner de gemeente des te kleiner het aandeel allochtonen. Overigens zijn de meer recente immigranten gelijkmatiger over Nederland verspreid.

Technische toelichting
Tot de allochtonen wordt iedereen gerekend van wie ten minste één van de ouders in het buitenland is geboren. De uitkomsten hebben alleen betrekking op allochtonen die zijn opgenomen in de Gemeentelijke Basisadministratie. Is iemand zelf ook in het buitenland geboren, dan behoort hij of zij tot de eerste generatie allochtonen. Is men zelf in Nederland geboren, dan behoort men tot de tweede generatie. Onder niet-westerse herkomst wordt verstaan, afkomstig uit: Afrika, Azië (exclusief Japan en het voormalig Nederlands Indië of Indonesië), Latijns-Amerika en Turkije. Onder westers wordt verstaan: Europa (exclusief Turkije), Noord Amerika, voormalig Nederlands Indië of Indonesië, Japan en Oceanië. De publicatie is te bestellen bij de Infoservice van het CBS, tel: (045) 570 70 70 of fax: (045) 570 62 68. E-mail: verkoop@cbs.nl onder vermelding van het kengetal B52.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-237
20 november 2002
10.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Mededeling