ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Documentaire over Mathilde Willink geselecteerd voor IDFA

Documentaire over Mathilde Willink geselecteerd voor IDFA Filmmaakster Jasmina Fekovic realiseert opdracht Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 20 november 2002. De documentaire 'Mathilde Willink Superpoes' van Jasmina Fekovic en Eddie van der Velden gaat tijdens het komende IDFA in première. Fekovic kreeg in 2000 de 'opdracht jonge documentairemaker' van het Prins Bernhard Cultuurfonds, die, in samenwerking met de NPS, heeft geleid tot de film over Mathilde Willink.

Fekovic kwam op het idee voor een film over Mathilde Willink na een telefoongesprek met Cees van Ede van de NPS. Van Ede maakte deel uit van de jury die in 2000 de kandidaat voor de filmopdracht heeft geselecteerd. Tijdens het telefoongesprek met Fekovic vertelde Van Ede dat hij Mathilde Willink ooit had ontmoet. Fekovic herinnerde zich toen dat een neef van haar op twaalfjarige leeftijd verschijningen van Mathilde Willink naast zijn bed had gezien. Die verschijningen vertelden steeds dat zij geen zelfmoord had gepleegd. Fekovic en Van der Velden raakten geïnteresseerd in de mens Mathilde Willink achter de lagen make-up en de gewaden van Fong Leng, en in wat zich werkelijk heeft afgespeeld in de laatste maanden van haar leven. Na research kwamen zij tot de conclusie dat de pers een zeer eenzijdig beeld van Mathilde Willink had geschetst. Zij meenden dat de tijd gekomen was om een duidelijk document over het leven van Mathilde Willink te scheppen en de diverse facetten van haar persoonlijkheid te belichten. Diverse tijdgenoten en intimi, onder wie Anton Heyboer, Fong Leng, Imca Marina en Ton Vorstenbosch gaven hun visie en mening over leven en dood van Mathilde. Fekovic en Van der Velden lardeerden de interviews en archiefbeelden met muziek die Mathilde lijkt toe te zingen.

Jasmina Fekovic (Ossendrecht, 1976) werd in 1996 toegelaten op de Filmacademie en volgde de richting documentaire. In 2000 studeerde ze af met de 55 minuten durende documentaire 'Jeff Buckley - Goodbye & Hello' over de Amerikaanse zanger Jeff Buckley. De film is in oktober 2000 uitgezonden door de VPRO en vertoond op diverse festivals in galeries. In november 2000 kreeg zij de 'opdracht jonge documentairemaker' van het Prins Bernhard Cultuurfonds, die via de NPS wordt gerealiseerd. Op dit moment bereidt zij een documentaire voor over kunstenaar, acteur, regisseur, muzikant en motorracekampioen Vincent Gallo.
Eddie van der Velden (Barendrecht 1969) studeerde aan de FilmAcademie in Apeldoorn en de Kunstacademie 'Willem de Kooning' in Rotterdam, richting audiovisuele vormgeving. Hij deed de vormgeving en regie van de foto-animatie van Jasmina Fekovics documentaire over Jeff Buckley. Op dit moment bereidt hij een korte film voor onder de titel 'What goes around comes around' en een film over de bijzondere caroussel 'Le manège d'Andrea' uit Marseille.
Fekovic en Van der Velden hebben samen een eigen filmbedrijf 'FilmLikePeople', waarmee ze vooral digitale films willen maken en waarbij ze bij elk aspect allebei betrokken zijn, van script tot afwerking.

Titel 'Mathilde Willink Superpoes'
Makers Jasmina Fekovic en Eddie van der Velden Lengte 53 minuten - video kleur en z/w
Producent Selfmade Films
Te zien 22 november, 22.00 City 7
24 november, 19.30 Cinerama Filmmuseum
27 november, 22.00 Cinerama Filmmuseum
12 december 20.30 uur NPS, Nederland 3, Het uur van de wolf

De productie kwam tot stand in samenwerking tussen NPS en Prins Bernhard Cultuurfonds met steun van het Rotterdams Fonds voor de Film en Audiovisuele media.

Opdrachten 'Jonge documentairemakers' van het Prins Bernhard Cultuurfonds
Sinds 2000 geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds de Nederlandse Programma Stichting (NPS) de gelegenheid jaarlijks één jonge documentairemaker een film op het werkterrein van het fonds te laten maken. De relevante opleidingen kunnen hiervoor elk maximaal twee eindexaminandi voordragen. Een jury van NPS en Prins Bernhard Cultuurfonds kies hieruit vervolgens één kandidaat. In 2001 werd Anne-Chris Westendorp geselecteerd die in dat jaar is afgestudeerd aan de Nederlandse Film- en Televisieacademie te Amsterdam met de documentaire 'Westwood loves you'.