Gemeente Amersfoort

Uitreiking van twee koninklijke onderscheidingen ter gelegenheid van het 425-jarig bestaan van het St. Elisabeth Verpleeg en Gasthuis uit handen van burgemeester A. van Vliet

datum: 18 november 2002

Ter gelegenheid van het afscheid als lid van de Raad van Toezicht van Zorggroep Eemhoven, ontvangen de heren mr. B.P.L. Stal en G.J. van Wijk een Koninklijke Onderscheiding vanwege hun grote verdiensten op diverse terreinen in de zorg.

Beiden heren hebben zich ruim 20 jaar ingezet voor het St. Elisabeth Verpleeghuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis, thans de Zorggroep Eemhoven.

De heer Van Wijk
was van 1977 tot 2001 bestuurslid van het St. Elisabeht Ziekenhuis en het St. Elisabeth Verpleeghuis; in de periode 1983 - 1989 penningmeester in het ziekenhuis en vanaf 1986 - 2001 penningmeester St. Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis.
In de periode 1984 - 1986 heeft de heer Van Wijk zich ingezet voor o.a. het financieel herstelplan van het t.m. ziekenhuis St. Elisabeth in verband met de fusie met ziekenhuis De Lichtenberg. Vanaf 2001 tot heden is de heer Van Wijk lid van de Raad van Toezicht Zorggroep Eemhoven. Overige activiteiten: inzet voor het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst, getuige deskundige t.b.v. de rechtbank, bestuurslid van het inmiddels opgeheven St. Gezondheidszorg en bestuurslid van
St. 't Leefhuis, onderdeel ongehuwde moederzorg.

De heer Stal
heeft zich vanaf 1983 tot heden als bestuurslid en tevens als (plv) voorzitter ingezet voor het
St. Elisabeth Verpleeghuis (tot 2001) en het St. Elisabeth Ziekenhuis (tot 1989); In 1989 is de heer Stal benoemd tot vice-voorzitter van het bestuur van het zojuist opgerichtte ziekenhuis Eemland (fusie St. Elisabeth ziekenhuis en De Lichtenberg). De heer Stal vervulde deze functie tot 1996. Ook heeft hij zich op bijzondere wijze bezig gehouden met de nieuwbouw van het oude St. Elisabeth Verpleeghuis. Opening van de nieuwbouw vond plaats in 1993.

In 1996 nam de heer Stal het initiatief tot een fusie tussen het St. Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis, huize St. Jozef te Hooglanderveen, het Burgemeester van Randwijckhuis en Zorgcentrum De Liendert in Amersfoort. Hieruit is in 2001 de huidige zorggroep Eemhoven tot stand gekomen, waarvan de heer Stal in dat jaar benoemd werd tot voorzitter.

Overige activiteiten: voorzitter van de Nederlandse Jeugdherberg Centrale (NJHC) te Amsterdam.
Gelet op al hun verdiensten en uitstraling van deze activiteiten naar de samenleving zijn de heren Van Wijk en Stal bij Koninklijk Besluit van 28 augustus 2002 beiden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.