Gemeente Amersfoort

Accommodatiescout boekt succes

datum: 19 november 2002

Veel organisaties in Amersfoort zoeken ruimte voor hun activiteiten. In augustus is een accommodatiescout aan de slag gegaan om vraag en aanbod van ruimtes te inventariseren en te koppelen. Er is nu een tussenstand opgemaakt. Daaruit blijkt dat deze methode succesvol is. De accommodatiescout is er inmiddels in geslaagd een tiental organisaties aan ruimte te helpen. Daarnaast is hij nog druk bezig met bemiddelen voor andere clubs. Hij zet zijn werk voort tot januari 2003.

De accommodatiescout heeft gesproken met alle organisaties van wie bekend is dat ze een ruimte zoeken. Daarbij richt hij zich met name ook op allochtone en jongerenorganisaties. Via een mailing aan gebouwbeheerders heeft hij zicht gekregen op het aanbod van verhuurbare gebouwen. De accommodatiescout heeft geconstateerd dat er wel degelijk ruimte beschikbaar is voor verhuur. Van belang is dat er een goede database komt met alle gegevens over huurders en potentiële verhuurders. Voor het werk van de accommodatiescout is ¤ 40.460 uitgetrokken.

Aanbodkant
Er is een enquêteformulier gestuurd aan circa 250 adressen van gebouwbeheerders. Van de 100 teruggestuurde reacties is 40% bereid om ruimte te delen. Het gaat dan om bijvoorbeeld een dagdeel of een lokaal. Ook blijkt uit de reacties dat men grote waardering heeft voor dit initiatief van de gemeente. De overige 60% laat weten geen ruimte te kunnen of willen delen om diverse redenen. Dat kan zijn door eigen gebruik, de aard van de inrichting of omdat het gebouw al vol is door gebruik door derden.

Vraagkant
Bij de gemeente komen de verzoeken om een ruimte binnen bij de 'Werkgroep vrijkomende ruimte'. De scout heeft gesprekken gevoerd met de organisaties die op de lijst van deze werkgroep staan. Daarbij kijkt hij wat precies de vraag is en of die nog actueel is. Vervolgens probeert hij de vragende organisatie meteen te matchen met de reacties die zijn binnengekomen van aanbieders van ruimte. Op die manier heeft de accommodatiescout al een tiental organisaties aan ruimte geholpen. Voor andere organisaties vindt nog overleg plaats.

Vervolgacties
De accommodatiescout zal zich nog buigen over de vraag naar een geschikte feestruimte van meerdere organisaties. Ook spoort hij instellingen met verhuurbare ruimtes aan zich actiever op te stellen. Hij gaat praten met enkele grotere ruimtebieders zoals de NV SRO en de woningbouwcorporaties over de uitgangspunten achter het delen van ruimte.