Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 20 november 2002

Stichting HAPIN jubileert

Dertig jaar op de bres voor Papua s in nood

ARNHEM De stichting Hulp aan Papua s in Nood (HAPIN) bestaat dertig jaar.

Zij ondersteunt lokale projecten die de leefomstandigheden van de Papua's verbeteren. De hulp richt zich vooral op onderwijs, jeugdzorg, mensenrechten, gezondheidszorg en economie.

HAPIN werd in 1972 in het leven geroepen, nadat na 1962 alle aandacht en verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid voor de Papua s was weggevallen door de machtsoverdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië. HAPIN wilde hiertegen een protest laten horen.

De overdracht van Nieuw-Guinea kwam tot stand onder zware druk van de Verenigde Staten, die een gewapend conflict tussen Indonesië en Nederland wilden voorkomen. In de overeenkomst werd gestipuleerd dat Indonesië de Papua s in een volksraadpleging een vrije keuze zou worden voorgelegd: aansluiting bij Indonesië of een onafhankelijke Papua-staat. ,,De Papua-vertegenwoordigers kozen voor het eerste. Maar het verloop en de uitslag van de volksstemming waren geheel door Indonesië gemanipuleerd , zegt HAPIN-directeur drs. W. Tolsma. ,,De Verenigde Naties, die toezicht hielden op deze volksstemming, en de internationale gemeenschap legden zich bij de uitslag neer. Wij stelden ons ten doel de publieke opinie te mobiliseren om deze schending van het internationale recht aan de kaak te stellen. Ook wilden we het Papua-volk materiële en morele steun bieden in de strijd om erkenning van zijn volkenrechtelijke plaats.

De materiële steun komt tot uitdrukking in een uitgebreid programma van kleinschalige projecthulp. Daarmee wil HAPIN een duurzame bijdrage leveren aan het versterken van de economische, sociale en culturele positie van de Papua-gemeenschappen. Die staan door de snelle en grootschalige economische veranderingen in Papua onder zware druk.

De activiteiten van HAPIN zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Met steun van NOVIB is in 2001 op Papua (Irian Jaya) een adviesraad in het leven geroepen, die kleinschalige hulpprojecten begeleidt en evalueert. Daarnaast verstrekt HAPIN studiebeurzen aan Papua-studenten die studeren aan universiteiten en hogescholen in Indonesië. Voor al deze activiteiten stelde het HAPIN-bestuur dit jaar een fulltime projectcoördinator aan, Desiree van der Krogt. Ook is de interne organisatie aangepast aan de richtlijnen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Als directeur benoemde het bestuur drs. Wietse Tolsma. Tevens werd een kantoor geopend in Arnhem. Het werk van HAPIN wordt gedragen door circa negenduizend donateurs.

Noot voor de redactie (