Korps: Flevoland, plaats: Lelystad 20-11-2002 Auto-inbraken meer dan 60% gedaald
Stafdienst Communicatie, 06-53224343

Samenwerking blijkt succes
Forse daling auto-inbraken in centrum

LELYSTAD Het aantal auto-inbraken in het centrum De Gordiaan is, ten opzichte van vorig jaar, met meer dan 60 % gedaald. De politie, Stichting Perspectief, het Veilig Op Straat-team (VOS) en autobezitters waren dit jaar extra alert en dat werpt zijn vruchten af. De partners in veiligheid zijn tevreden met deze samenwerking én daling.

In april kondigde de politie aan dat zij samen met Stichting Perspectief en het VOS-team de piek van auto-inbraken in het centrum wilde aanpakken. Dit omdat tussen de 30 en 50% van het aantal auto-inbraken in De Gordiaan, onder andere in de parkeergarage bij de Agora, plaatsvindt en omdat autobezitters hier last van hadden. Dit betekende onder andere meer toezicht bij geparkeerde autos. Daarbij legden medewerkers van Stichting Perspectief en het VOS-team waarschuwingsbriefjes bij autos die aantrekkelijk waren voor inbrekers: bijvoorbeeld waar de autobezitter waardevolle spullen achtergelaten had. Ook een aantal media besteedde aandacht aan preventiemaatregelen. Verder investeerde de politie in het opsporen van auto-inbrekers en hield zon vijf aan.

Blijven waarschuwen
Het gemiddeld aantal inbraken in De Gordiaan per maand is nu 8,6 (januari-oktober). Dit betekent een daling van meer dan 60%, want vóór de extra maatregelen werd er gemiddeld 23,7 keer per maand in autos ingebroken (januari-oktober). De politie, Stichting Perspectief en het VOS-team willen natuurlijk dat er nog minder ingebroken wordt en kijken daarom ook samen hoe zij in de toekomst hieraan blijven werken. Vaststaat dat iedereen alert is en blijft op haal buit eruit. En de waarschuwingsbriefjes? Die blijven in elk geval deel uitmaken van het Lelystadse straatbeeld.