ASTMA FONDS

Te weinig Nederlanders kennen COPD

Organisaties maken zich hard voor longziekte COPD

Slechts 9% van de Nederlanders kent veel voorkomende longaandoening

Tijdens een persconferentie vanmorgen, op Wereld COPD Dag, heeft het Astma Fonds samen met medische organisaties bekendgemaakt zich sterker te maken voor (de behandeling van) patiënten met COPD (chronische bronchitis en longemfyseem). Wereld COPD Dag wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en heeft als doel het bewustzijn over deze ziekte bij publiek te vergroten. Dit is hard nodig omdat slechts 9% van de bevolking COPD kent en er naar schatting 1 miljoen Nederlanders - vaak onbewust - aan deze longziekte lijden. Het vooruitzicht is dat het aantal mensen met COPD in Nederland tot 2010 met 35% zal toenemen. Daarom vragen huisartsen en longartsen samen met het Astma Fonds als belangenbehartiger van mensen met COPD, aandacht voor deze onbekende, maar veel voorkomende longziekte.

Het Astma Fonds zet zich al jaren in voor COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), maar nu naar verwachting het aantal COPD-patiënten de komende jaren fors zal toenemen, vooral onder vrouwen, zal zij haar aandacht extra gaan richten op deze levensbedreigende ziekte. De verwachting is dat binnen 20 jaar COPD naast kanker en hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer drie in de wereld is. In Nederland zijn aandoeningen aan de ademhalingswegen nu al doodsoorzaak nummer drie.

Internationale aandacht
Wereldwijd sterven jaarlijks bijna 3 miljoen mensen aan COPD. Dit aantal zal de komende jaren fors toenemen. Roken is in 95% van de gevallen de oorzaak van COPD. Daarom is stoppen met roken een belangrijk onderdeel van preventie en behandeling. Daarnaast is de toename een gevolg van de vergrijzing. Om deze reden hebben internationale organisaties op het gebied van de gezondheidszorg en in het bijzonder van longziekten zich verenigd in het initiatief GOLD. GOLD heeft de taak zich de komende jaren bezig te houden met het verbeteren van de preventie, herkenning, en behandeling van COPD. Daarvoor heeft GOLD richtlijnen vastgesteld die in verschillende landen gebruikt zullen worden. In Nederland zal de richtlijn voeding zijn voor het project Ketenkwaliteit COPD, een initiatief van Astma Fonds en verenigingen van longartsen en huisartsen.

Kwaliteitsverbetering zorg COPD-patiënten in Nederland Onlangs is het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO op initiatief van het Astma Fonds, de longartsenvereniging NVALT en het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG gestart met het project Ketenkwaliteit COPD. Doel is het optimaliseren van de zorg aan mensen met COPD in Nederland. De eerste stap is het ontwikkelen van een landelijke richtlijn COPD voor alle betrokken zorgverleners. Deze richtlijn is in de zomer van 2003 klaar. De tweede fase van het project bestaat uit het invoeren van de richtlijn door regionale verbeterteams van verschillende zorgverleners. De betrokken organisaties willen met het project onder andere bereiken dat patiënten met COPD beter en eerder gediagnosticeerd zijn, minder klachten hebben, beter hun medicijnen gebruiken en meer inzicht hebben in hun ziekte.

Noot voor de redactie,