Gemeente Soest

Gemeente Soest landelijk op culturele kaart

Cultuurconsulent gemeenten Baarn en Soest

Coco Michels is de cultuurconsulent voor de gemeenten Baarn en Soest. Ze begint per 1 januari 2003. Coco Michels is 35 jaar en woont in Soest. Zij heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Daarna volgde ze de studie Kunst & Media Management aan de Hogeschool van de Kunsten te Utrecht. Coco Michels heeft een brede werkervaring. Tot voor kort was zij hoofd communicatie bij MIXT, Stichting voor interculturele projecten (Racism Beat It Festival) te Amsterdam. De jaren daarvoor was ze vooral werkzaam als producer en assistent-producent bij verschillende toonaangevende organisaties.

Klankbordgroep

De functie van cultuurconsulent is nieuw. Daarom gaat een klankbordgroep vanuit de gemeenten Baarn en Soest Coco Michels ondersteunen. De leden van deze klankbordgroep zijn nog niet definitief vastgesteld. Wel is duidelijk dat in aan deze groep de beleidsmedewerkers cultuur van beide gemeenten deelnemen.

In het kader van het provinciale Actieprogramma Cultuurbereik heeft de gemeente Soest geld beschikbaar gekregen voor het project Cultuurpunt. In samenwerking met de gemeente Baarn wordt een deel van dit geld ingezet voor de cultuurconsulent.

Voorbeeld andere gemeenten

Het project Cultuurpunt en de cultuurconsulent genieten landelijk belangstelling. De gemeente Soest gaf op 14 november op verzoek van de provincie Utrecht een presentatie aan de landelijke visitatiecommissie. Deze commissie is ingesteld in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik en bestaat uit de volgende commissieleden: Rinus Haks, voorzitter (onder meer oud-gedeputeerde cultuur Noord-Holland, totstandbrenger nieuwe Fonds voor Podium-programmering), Arie van Harten (onder meer oud-gedeputeerde cultuur Noord-Brabant, nu burgemeester Woudrichem), Monique Magis Habets (onder meer oud-gedeputeerde cultuur Noord-Brabant), Marja Alofs (onder meer oud-wethouder cultuur Nijmegen, nu werkzaam als CKV-docent), Suzanna de Sitter (onder meer oud-directeur Singer Museum, voormalig hoofd Presentatie Centraal Museum Utrecht), Hein Reedijk (onder meer oud-directeur Wereldmuseum Rotterdam, nu adviseur) en Han Bakker (onder meer oud-directeur Dogtroep, bouwpastoor Phenix Foundation, nu adviseur).

De commissie was onder de indruk van de toekomstige invulling van het cultuurpunt binnen de Brede Bibliotheek. De fusie van de openbare bibliotheek en cultureel centrum C-Drie werd hierbij als zeer waardevol ervaren. Ook de samenwerking met de gemeente Baarn bij het aanstellen van een cultuurconsulent vonden de commissieleden een positieve ontwikkeling en een voorbeeld voor andere gemeenten. De gemeente Soest staat door het project Cultuurpunt landelijk op de culturele kaart.

---

Berichten n.a.v. B&W-besluiten d.d. 19 november 2002

Wijkspreekuren B & W 2003

In 2003 vinden er weer wijkspreekuren plaats. Ditmaal zijn de wijken Overhees/Hees/Boerenstreek/Klein Engendaal en
Soest-Zuid/Soesduinen/Soest Midden aan de beurt. Het college is aanwezig op dinsdag 11 februari in Dorpshuis Burgstede te Soesterberg, dinsdag 20 mei in De Klarinet en maandag 8 september in De Rank.

Verbouwen bedrijfsgebouw

Het college heeft besloten dat een bedrijfsgebouw aan het Weteringpad 104 intern verbouwd mag worden tot een sport/welnesscentrum. De vestiging van het centrum is ruimtelijk aanvaardbaar ondanks dat het strijdig is met het bestemmingsplan. Er zijn voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein.

Groene stroom voor verlichting

In plaats van de traditionele grijze energiebronnen voor de openbare verlichting, wordt overgegaan op groene energie. De energie wordt geïmporteerd uit Finland en opgewekt uit waterkrachtcentrales. Door het overgaan op groene stroom hoeft de meerjarenbegroting niet te worden bijgesteld.

Reparatie ijsbaanterrein

Het bestuur van de IJsvereniging aan de Banningstraat in Soesterberg heeft van het college toestemming gekregen om de ijsbaan weer schaatsklaar te maken. Een bedrag van 9.438,-- is toegekend en wordt voldaan uit de algemene middelen.

---

Groene stroom voor openbare verlichting

In plaats van de traditionele grijze energiebronnen voor de openbare verlichting, gaat de gemeente Soest over op groene energie. Al geruime tijd wordt groene energie gebruikt voor openbare gebouwen.

De groene energie wordt geïmporteerd uit Finland en opgewekt uit waterkrachtcentrales. Door het overgaan op groene stroom hoeft de meerjarenbegroting niet te worden bijgesteld. Door het afsluiten van een contract is de stroom namelijk goedkoper te leveren.
---