Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 20-11-2002 Persberichten district Lekstroom, 10.10 uur

Mag ik blazen

VIANEN Op dinsdag 19 november kregen politiemensen een zeer zeldzaam verzoek. Uiteindelijk bleek het om een prijzig, onverstandig en mislukt experiment te gaan.

Rond 19.15 uur bevonden politiemensen zich op de kruising van Het Slijk en de Benzweg. Zij hielden daar een fietsverlichtingscontrole. Zij controleerden daar o.a. de verlichting van een 19-jarige fietser uit Vianen. Nadat die in orde was bevonden, mocht de man doorrijden. Hij kwam daarna echter weer teruggefietst. De man verzocht hen of hij een blaastest mocht afleggen. De agenten vonden het een enigszins vreemd verzoek, zeiden dat dit wel mogelijk was, maar dat indien zou blijken dat de man teveel had gedronken hij wel op de blaren zou moeten zitten. De fietser nam dat voor lief en legde een blaastest af.

Het blaasapparaat gaf een A (Alarm) aan, hetgeen betekende dat de man hoogstwaarschijnlijk teveel had gedronken. De man werd daarop aangehouden. Bij de ademanalyse op het politiebureau blies hij 1,05 promille, ruim twee keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. De verdachte kreeg een boete van 75,- en een rijverbod van drie uur.

Hij verklaarde zijn vrijwillige blaastest uit het feit dat hij wilde weten hoeveel bier hij kon drinken alvorens hij niet meer aan het verkeer zou mogen deelnemen. Desgevraagd verklaarde hij echter niet meer te weten hoeveel bier hij had gedronken. Buiten de boete en het rijverbod was hij er dus niet veel mee opgeschoten.

Brandstichters aangehouden

NIEUWEGEIN Op dinsdag 19 november zijn drie verdachten voor brandstichting aangehouden.

Rond 20.00 uur kwamen twee politiemensen van een vergadering met winkeliers van het winkelcentrum Hoog Zandveld. Een getuige vertelde hen dat er iets aan de hand was op het winkelcentrum en zij gingen poolshoogte nemen. Daarbij zagen zij dat voor een winkel een jerrycan in de brand stond en dat twee jongens wegrenden. Eén van de politiemensen slaagde erin de brandende jerrycan met benzine bij de winkelpui weg te krijgen, terwijl de andere politieman achter de wegrennende verdachten aan ging. Hij wist één van hen, een 19-jarige man uit Nieuwegein, aan te houden.

Een omstander probeerde de brandende jerrycan met een emmer water te blussen. Toen dat niet lukte werd de komst van de brandweer verzocht. De brandweer had de brand snel onder controle.

Middels onderzoek kon de identiteit van nog twee betrokkenen worden vastgesteld. Beide verdachten, 18 en 19 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegein, werden in de loop van de avond aangehouden. Naar ieders rol in de brandstichting wordt een nader onderzoek ingesteld.

Belediging: 110,-

NIEUWEGEIN Op dinsdag 19 november werd een jongen voor belediging aangehouden.

Rond 14.45 uur reden politiemensen in hun surveillancewagen over de Batauweg en passeerden daar twee jongens. Eén van de jongens stak zijn middelvinger tegen de politiemensen op. Daarop werd de jongen, 16 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegein, voor belediging aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

In het politiebureau bekende de jongen en verklaarde stoer te hebben willen doen ten overstaan van zijn vriendje en had daar nu spijt van. Zijn stoerheid werd beloond met een boete van 110,-. Nadat de boete was betaald, mocht de jongen het politiebureau verlaten.