Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 19/11/2002

---
embargo tot woensdag 20 november, 16.30 uur
---

020 4449334

Onderzoek naar ontmoetingscentra voor dementerenden en mantelzorgers wint prijs

Rose-Marie Dröes, verbonden aan de afdeling Psychiatrie en het Alzheimercentrum van het (1)VU medisch centrum in Amsterdam krijgt de Van Beresteyn Gerontologieprijs 2002. Zij leidt een onderzoek naar de effecten van ontmoetingscentra voor dementerenden en hun naasten. Dröes ontvangt de prijs woensdag 20 november uit handen van juryvoorzitter en Eerste Kamerlid Hannie van Leeuwen.

De prijs van de Stichting Codde en Van Beresteyn is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek dat een belangrijke bijdrage levert aan het zelfstandig functioneren van ouderen. De prijsuitreiking vond plaats op de studiedag van het Centrum voor Verouderingsonderzoek (CVO) aan de Vrije Universiteit en het VUmc in Amsterdam, over de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om zelfstandig wonen zo lang mogelijk te kunnen garanderen.

De jury van de Van Beresteyn Gerontologieprijs vindt dat de afdeling Psychiatrie van het VUmc zich heeft onderscheiden door een ondersteuningsprogramma voor dementerenden én hun mantelzorgers te ontwikkelen en aan te bieden in de vorm van ontmoetingscentra. Die zijn als experiment gestart om dementerenden en verzorgers informatie en ondersteuning te bieden binnen een netwerk van samenwerkende zorg- en welzijnsinstellingen in de regio zoals de Thuiszorg, de Stichting Welzijn, de GGZ, de geheugenpolikliniek en verzorgings- en verpleeghuizen, samenwerken.

Het project is een inspirerend voorbeeld van samenwerking tussen instellingen die de doelgroep elk vanuit hun eigen professie ondersteuning en/of begeleiding bieden en versnippering of hiaten in het aanbod voorkomen. Het ontwikkelde programma is wetenschappelijk geëvalueerd en effectief bevonden in een gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek. De jury spreekt van een "een gedegen en doorwrocht onderzoek met heldere informatie over de theoretische uitgangspunten en methodiek. Nieuwe ontmoetingscentra kunnen ook hun voordeel doen met de uitgebreide beschrijving van de kinderziektes die zich voordoen."

De jury noemt de effecten van de opgezette ontmoetingscentra indrukwekkend. Na zeven maanden was slechts 8 procent van degenen die deelnamen aan de Amsterdamse Ontmoetingscentra opgenomen in het verpleeghuis, terwijl dit percentage bij vergelijkbare bezoekers van de reguliere dagbehandeling opliep tot 29 procent. Onder de dementerenden bleken zich minder gedragsproblemen voor te doen en onder mantelzorgers bleek de ondersteuning een positief effect te hebben op de draagkracht: ze voelden zich beter in staat de zorg op zich te nemen en bleken minder belasting te ervaren. Bovendien zijn de kosten van deze gecombineerde ondersteuning lager dan die van de reguliere dagbehandeling.



Vrije Universiteit Amsterdam