AutoRai

20-11-2002

Rene van Berlo en Erik den Oudendammer winnen Land Rover G4 Challenge

Tijdens de nationale selectie voor de Land Rover G4 Challenge in het Duitse Wülfrath op zaterdag 16 en zondag 17 november 2002, bleven Rene van Berlo uit Geldrop en Erik den Oudendammer uit Nieuwegein als winnaars over.

Zij mogen van 19 tot en met 25 januari 2003 naar de internationale selectie in het Engelse Eastnor Castle in Herefordshire. Die selectie bepaalt wie van hen de Nederlandse eer gaat verdedigen tijdens de Land Rover G4 Challenge 2003. Rene van Berlo over zijn overwinning: Dit is echt een jongensdroom die waar wordt.

Vijfenveertig Nederlandse en evenzoveel Duitse deelnemers werkten in de kalkgroeve bij Wülfrath een zwaar selectieprogramma af dat inzicht gaf in hun geschiktheid, vermogen en bekwaamheid voor de Land Rover G4 Challenge. Onder de Nederlandse deelnemers bevonden zich negen vrouwen. De belangrijkste selectiecriteria waren fysieke conditie, het vermogen om nieuwe activiteiten op te pakken, off road vaardigheden, houding en persoonlijkheid. Om dit alles te kunnen testen, moesten de deelnemers opdrachten van verschillende aard vervullen.

Zo moesten ze op zaterdag 16 november onder andere een off-road parcours afleggen, gezamenlijk een problematische situatie oplossen, een twee kilometer lang mountainbike parcours afleggen, en de banden van een auto op een heuvel wisselen met die van een auto die beneden stond (strategie). Aan het einde van de eerste selectiedag bleven twaalf Nederlandse kandidaten over, waaronder twee vrouwen, die aan de tweede dag mochten deelnemen. Eenmaal in een diepe slaap verzonken, moesten zij om één uur s nachts hun tent uit om een nachtopdracht uit te voeren.

Op zondagochtend stonden de twaalf overgebleven deelnemers om half zeven weer naast hun tent. Het programma voor deze dag bestond onder andere uit kanoën, het bouwen van een brug en het oversteken van een brug met losse houten planken op vijftien meter hoogte. Voor de deelnemers een test van eigenschappen als samenwerking, leiderschap, creativiteit en handigheid.

Op 30 maart 2003 gaat in New York de eerste Land Rover G4 Challenge van start. Zestien landen vaardigen elk één deelnemer af die de nationale eer gaat verdedigen. Het evenement vindt plaats in vier verschillende tijdzones en duurt vijf weken. De deelnemers krijgen te maken met uitdagingen die hen zowel door de stad als door onherbergzaam gebied voeren. On-road, off-road, verschillende buitensporten als kayakken, mountainbiken, abseilen en klimmen, het hoort er allemaal bij, allemaal in combinatie met een Land Rover. Strategisch inzicht, teamspirit en allround sportieve vaardigheden zijn de sleutels tot succes. Uiteindelijk blijft er één winnaar over die daarmee de eigenaar van een Land Rover wordt.