Rijksvoorlichtingsdienst

Tractor 20 nov 2002
PRINCIPE-AKKOORD OVER OOGSTSCHADEVERZEKERING

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en LTO-Nederland hebben een principe-akkoord bereikt over de opzet van een oogstschadeverzekering. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het kabinet en de Europese Unie.

De regeling vergoedt oogstschade door overvloedige regenval. Vorst en droogte blijven buiten de dekking. Naast deze regeling blijft ook de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen en Grote Ongevallen bestaan voor schade door rampen, zoals bijvoorbeeld dijkdoorbraken.

Eigen risico
De oogstschadeverzekering krijgt de vorm van een 'onderlinge waarborgmaatschappij' (OWM). Uitgangspunt van de verzekering is een eigen risico van 25%. Daarboven vergoedt de OWM de schade tot een bedrag van 50 miljoen. Het rijk stelt zich garant voor de schade tussen de 50 miljoen en 100 miljoen.

Premie
De eerste jaren zal de premie voor de verzekering minimaal 2 promille van het verzekerde bedrag bedragen. Het rijk helpt de verzekering op gang door in de eerste drie jaar tegen gunstige voorwaarden een lening beschikbaar te stellen als de schades die zich voordoen, niet kunnen worden betaald uit de tot dan toe opgebrachte premies. Vanaf het vierde jaar moet de verzekering zichzelf bedruipen.

Bron:
Persbericht LNV

Dossiers
Akker- en tuinbouw