Gemeente Duiven


Nieuwsberichten

11/20/2002
Begroting 2003 en meerjarenraming
Vastgesteld

BEGROTING 2003 EN MEERJARENRAMING

---

Vorige week maandag heeft de gemeenteraad de begroting 2003 en de meerjarenraming tot 2006 behandeld. In de Informeel van woensdag 6 november heeft u reeds kennis kunnen nemen van de belangrijkste voorstellen van het college en de raad heeft met die gepubliceerde voorstellen ingestemd. Daarnaast zijn door een aantal politieke partijen (Groen Links, PvdA en CDA) een aantal amendementen ingediend die geheel of gedeeltelijk zijn overgenomen door de gemeenteraad. Op deze pagina leest u over deze amendementen en de vastgestelde leges en belastingen.

---

AMENDEMENTEN / MOTIES
Groen Links, PvdA en CDA hebben tijdens de raadsvergadering in totaal vijf amendementen of moties ingediend. Uit de behandeling van die amendementen zijn de volgende besluiten genomen:

Groenfonds
Vorig jaar is door de gemeenteraad een Groenfonds ingesteld. Dit fonds is opgericht omdat de groenstructuren van het landschap en de woonkernen versterkt dienen te worden. Ook het aanwezige groen en de gebruiksmogelijkheden daarvan dienen te worden verbeterd. Mede omdat volgend jaar een groenbeleidsplan wordt opgesteld, heeft de gemeenteraad besloten voor 2003 een bedrag van 28.700 in het Groenfonds te storten. Dit bedrag komt uit het resterende deel van de opbrengsten van de verkoop van de AVIRA.

Cultuurambtenaar
De gemeenteraad heeft vorig jaar een cultuurnota vastgesteld. Deze is onder meer opgesteld om instellingen en organisaties uit te nodigen met een cultureel aanbod te komen. Voor het slagen van de in de cultuurnota vastgelegde ambities is een structurele uitbreiding van de ambtelijke formatie nodig van 0,44 fte. Door de behandeling van dit amendement heeft de gemeenteraad besloten deze 0,44 fte in te vullen.

Samenwerkingsverbanden
De gemeente Duiven neemt deel aan zeer veel samenwerkingsverbanden (± 70). U kunt daarbij denken aan het KAN (Knooppunt Arnhem Nijmegen), het Streekarchivariaat en het Recreatieschap Achterhoek Liemers. De gemeenteraad is van mening dat de democratische legitimatie en controle van dergelijke samenwerkingsverbanden tekort schiet. Ook de doeltreffendheid en doelmatigheid van dergelijke samenwerkingsverbanden is soms twijfelachtig. Vandaar dat de raad heeft ingestemd met het amendement waarin het college wordt verzocht hoe de democratische controlemogelijkheden van de raad op dit vlak kunnen worden verbeterd.

---

BELASTINGEN

Belastingsoort

2002

2003

percentage
Onroerende zaak belastingen

daling van 3,1 %
Woningen

eigenarenheffing

2,35

2,28

gebruikersheffing


1,88



1,83


















Niet woningen

eigenarenheffing


3,20



3,10




gebruikersheffing


2,56



2,48













De tarieven zijn per 2.268,00 van de vastgestelde waarde.

Afvalstoffenheffing

stijging van 8,5%
Meerpersoonshuishouden

198,58

219,22

Eénpersoonshuishouden

137,62

153,10

Reinigingsrechten

stijging van 8,5%
voor bedrijven

243,96

264,61

Rioolafvoerrecht

stijging van 13,6%
per m3

0,61

0,69

Hondenbelasting

geen wijziging
Eén hond

38,38

38,38

Twee honden

115,14

115,14


---

LEGES
Leges zijn vergoedingen die u betaalt voor diensten die de gemeente op uw verzoek verleent. U kunt bijvoorbeeld denken aan bouwleges, het verstrekken van een paspoort, het verlenen van een vergunning in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening of het voltrekken van een huwelijk.

De tarieven van de leges voor 2003 blijven zoals gewoonlijk de inflatie volgen. Dat betekent dat in 2003 de leges met 4% worden verhoogd. Ook de marktgelden en de tarieven voor de huur van sportaccommodaties blijven de inflatie volgen en stijgen met 4%.

Er is één uitzondering op deze regel en dat zijn de leges voor de begraafrechten. Naast de inflatie hebben we te maken met gestegen kosten, waardoor deze leges in zijn totaliteit met 21,7 % verhogen.

Hoewel de legestarieven nu door de raad zijn vastgesteld, dienen ieder jaar de verordeningen aangepast te worden. Daarin worden de daadwerkelijke tarieven vermeld. Deze aangepaste verordeningen worden in december door de raad behandeld. Te zijner tijd wordt een overzicht van de vastgestelde tarieven gepubliceerd in de Informeel.
---