EVD

Filipijnen: marktrapport medische sector

---

In oktober 2002 verscheen een rapport over de medische sector in de Filipijnen, uitgegeven door Medistat, Espicom Business Intelligence. Volgens dit rapport heeft de gezondheidssector sterk te lijden gehad onder de financiële crisis in Azië. Toch ziet het er naar uit dat op de middellange tot lange termijn de groeicijfers van voor de crisis weer kunnen worden bereikt. Overheidsbestedingen in de sector zijn opmerkelijk laag en namen in de periode 1997-2000 zelfs met een derde af. De vraag is ook of de Filipijnse economie de uitbreiding van het verzekeringssysteem voor ziektekosten kan blijven ondersteunen. Verwacht wordt dat ontwikkelingen op de korte termijn vooral beperkt zullen blijven tot initiatieven van de particuliere sector. In 2001 had de markt voor medische apparatuur een totale waarde van 110 miljoen dollar. Per hoofd van de bevolking vertegenwoordigde dat een waarde 1,4 dollar, wat vergelijkbaar is met landen als Zimbabwe, Kazachstan en Marokko. Als gevolg van de Azië-crisis nam de marktomvang voor geavanceerde medische apparatuur dramatisch af. De bouw van ziekenhuizen werd uitgesteld of zelfs helemaal afgeblazen. Alhoewel de vraag naar medische apparatuur nu weer een lichte stijging vertoont, is het nog steeds ver beneden het peil van voor de crisis. Aan de andere kant is er een gestage exportgroei van lokaal geproduceerde medische apparatuur. Dit komt voornamelijk door devaluatie van de regionale valuta, waardoor de Filipijnse leveranciers beter kunnen concurreren met overzeese producenten. Dit betekent, in de lokale valuta gemeten, dat de markt voorlopig zal blijven groeien.

Het Medistat-rapport geeft een uitgebreid overzicht van de gezondheidssituatie van de bevolking, alsmede van de markt voor medische producten en apparatuur. Er wordt ingegaan op de organisatie van de gezondheidszorg, de totale uitgaven in de sector en de dienstverlening door ziekenhuizen. Ook worden de ontwikkelingen in de gezondheidszorg, het overheidsbeleid en de markttoegang belicht. Verder bevat de publicatie een lijst met adressen van organisaties op het gebied van gezondheidszorg, ziekenhuizen en fabrikanten en distributeurs van medische apparatuur. Statistieken 1996-2000. Het rapport is verkrijgbaar bij de EVD.

19.11.2002
---

Bron: Medistat, Espicom business intelligence Philippines: Country Profiles
Nummer: 86914

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 86914 bij de informatiemanager FILIPIJNEN (Shakila Puttmann), e-mail FILIPIJNEN, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 88 73.