15 november 2002 - Resultaten omnibusenquete

RESULTATEN OMNIBUSENQUETE 2002

Leefbaarheid in Purmerend redelijk
Tevredenheid over contacten met wijkbeheer gedaald Veel niet-stemmers gemeenteraad kunnen niet kiezen Meeste bezoekers voelen zich veilig op de Koemarkt Jongeren het meest slachtoffer van geweld
Overlast door druggebruik en drughandel gelijk gebleven Brandpreventie en informatie bij rampen
Bereik huis-aan-huisbladen toegenomen
Twee op drie Purmerenders op internet
Ruim een op de tien huishoudens heeft laag inkomen Openbaar vervoer en betalen parkeergeld
Stijging aantal werkenden tot stilstand gekomen Gebruik kinderopvang sterk gestegen
Aantal bezoekers aan wijkcentra en musea gedaald Bijna een op de drie huurders wil de woning kopen

Eens in de twee jaar onderzoekt de gemeente bij een representatieve groep van zon 2.500 Purmerenders van vijftien jaar en ouder over een grote verscheidenheid aan onderwerpen de gevolgen van beleid en de wensen voor (aanpassing van) beleid. De omnibusenquete 2002 is de zevende sinds 1990 en levert opnieuw een schat aan informatie. Sommige vragen komen in elke omnibusenquete voor en maken ontwikkelingen zichtbaar. Bijna acht op de tien benaderde Purmerenders vulden anoniem het enqueteformulier in. De grote respons maakt het mogelijk dat een goed beeld is te geven van wat de Purmerenders doen en denken. Het verslag van het onderzoek in 2002 is onlangs beschikbaar gekomen voor de gemeentelijke afdelingen en voor andere geïnteresseerden. Het gratis boekje met gegevens van het onderzoek is af te halen bij de Centrale Balie Publieksvoorlichting in het stadhuis aan de Purmersteenweg.

Leefbaarheid in Purmerend redelijk

Purmerenders geven gemiddeld een ruime zeven aan de buurt waarin zij wonen. De waardering loopt uiteen van 6,8 tot 8,3. Twee aspecten van leefbaarheid zijn in alle woonwijken goed volgens de respondenten: de geringe overlast van activiteiten als horeca en drugshandel en de veiligheidsgevoelens overdag. Aspecten die ruim voldoende scoren zijn de kwaliteit van de woningen, de aanwezigheid van voorzieningen als scholen en winkels, de afwezigheid van criminaliteit en de veiligheidsgevoelens s avonds. Een voldoende krijgen het uiterlijk van de buurt, het groen, de omgang tussen bewoners van verschillende inkomens- en etnische groepen en de overlast van anderen en van verkeer. Een zes is het resultaat voor de mate van vervuiling en de sociale binding in de buurt. Minder gunstig waarderen Purmerenders de speelvoorzieningen.

terug naar boven

Tevredenheid over contacten met wijkbeheer gedaald

Bijna alle Purmerenders weten dat er wijkbeheer in hun wijk is. Ongeveer een kwart heeft in het jaar voor het onderzoek wel eens contact gezocht met het wijkbeheer. Dat is meer dan volgens het onderzoek twee jaar geleden, echter bestond nu over bijna zes op de tien contacten tevredenheid tegen ruim zeven op de tien toen. Eenderde tot de helft van de Purmerenders weet niet of het in hun wijk de laatste jaren schoner en veiliger is geworden en of er sneller op meldingen is gereageerd. Van degenen die wel een oordeel hebben, heeft de minderheid hierop een positieve kijk. In alle wijken is behoefte aan meer voorzieningen voor kinderen en jeugd.

Veel niet-stemmers gemeenteraad kunnen niet kiezen

Van degenen die bij verkiezingen van de gemeenteraad in maart 2002 niet hebben gestemd blijkt ruim een kwart dit niet te hebben gedaan, omdat zij niet weten op welke partij te stemmen. Ook spelen geen tijd en geen interesse in politiek een belangrijke rol. Niet-stemmers zijn gemiddeld jonger en hebben vaker betaald werk dan stemmers. Het meestgenoemde onderwerp waar volgens de Purmerenders meer geld voor mag worden uitgetrokken is veiligheid.

terug naar boven

Meeste bezoekers voelen zich veilig op de Koemarkt

Ruim vier op de tien Purmerenders bezocht in het jaar voor het onderzoek meer dan eens op vrijdag of zater-dag na 22.00 uur de horeca aan Koemarkt. Twee op de drie voelde zich altijd of meestal veilig. Een op de tien van de groep die niet gaat doet dit omdat ze dit onveilig acht.

Jongeren het meest slachtoffer van geweld

Vernieling en fietsdiefstal zijn de meest voorkomende criminaliteit in Purmerend. Poging tot inbraak in de woning komt iets vaker voor in flats dan in eengezinswoningen. Jongeren zijn vaker slachtoffer van bedreiging met geweld en mishandeling: van de vijftien tot 25-jarigen is een op de tien het afgelopen jaar bedreigd met geweld en is bijna een op de twintig mishandeld. Voor alle Purmerenders respectievelijk bijna een op de twintig en een op de honderd. Ruim de helft van de Purmerenders die het jaar voor de omnibus-enquete contact heeft gezocht met de politie is tevreden over de wijze waarop is geholpen, ruim een kwart is tevreden, noch ontevreden. Veel Purmerenders noemen kleine overtredingen en overlast als zaken waar de politie de meeste aandacht aan zou moeten besteden.

terug naar boven

Overlast door druggebruik en drughandel gelijk gebleven

De overlast door druggebruik en drughandel is ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met twee jaar geleden. Een klein aantal Purmerenders zegt vaak overlast te ervaren van gebruik en/of handel in drugs. De ervaring van overlast is toegenomen in het Centrum en Purmer-Zuid en afgenomen in De Gors. De aard van de overlast kan alleen al bestaan uit (kleine) groepen die zich nadrukkelijk ophouden in/bij openbare (overdekte) ruimten.

Brandpreventie en informatie bij rampen

Woningen in Purmerend zijn in beperkte mate voorzien van door de brandweer aanbevolen preventiemiddelen. In een op de vijf woningen zijn blusmiddelen aanwezig, die op beperkte schaal regelmatig op hun werking werden gecontroleerd. Rookmelders zijn in een op de drie woningen aanwezig. De werking daarvan wordt beter gecontroleerd. Een groot deel van de Purmerenders is ervan overtuigd dat zij bij brand hun huis binnen twee minuten kunnen verlaten. Een op de tien Purmerenders denkt dit niet te kunnen.

Een kwart van de huishoudens bezit de gele kaart met instructies over wat te doen bij een ramp. Tweederde heeft het informatiekanaal van UPC op de tv geprogrammeerd. De gemeente informeert op dat kanaal de Purmerenders in geval van een (dreigende) ramp. De helft van de Purmerenders heeft de informatie over rampenbestrijding in het Informatieboekje gelezen.

terug naar boven

Bereik huis-aan-huisbladen toegenomen

Na een dip in 2000 is het percentage Purmerenders dat de gratis huis-aan-huisbladen, waartoe ook het gemeentelijke blad Stadhuisberichten en de wijkkranten behoren, weer toegenomen. Ongeveer zes op de tien Purmerenders van 15 jaar en ouder leest ze (bijna) altijd, zon twee op de tien leest ze af en toe. Het lezen is sterk leeftijdsgebonden: Stadhuisberichten wordt door ruim een op de tien van de vijftien tot 25 jarigen (vrijwel) altijd gelezen, terwijl van de 65plussers bijna negen op de tien dit doet.

Twee op drie Purmerenders op internet

In 2000 bezocht nog niet een op de twee Purmerenders internet, in 2002 is dat twee van de drie. Het gebruik is in alle categorieen van de bevolking toegenomen, maar de jonge, hoog opgeleide, goed verdienende man gebruikt dit internet het meest. In de eerste drie maanden van het bestaan van www.Purmerend.nl heeft een op de vijf van de Purmerenders van vijftien jaar en ouder deze website bezocht, ruim een op de tien bezocht (ook) het gemeentelijk deel.

terug naar boven

Ruim een op de tien huishoudens heeft laag inkomen

De gemeente hanteert een grens waaronder huishoudens recht hebben op financiele vergoedingen voor een aantal voorzieningen en gemeentelijke kosten. Ruim een op de tien van de Purmerendse huishoudens valt - net als in 2000 - onder deze grens. Vooral veel eenoudergezinnen (bijna zes op de tien) hebben een laag inkomen.

Openbaar vervoer en betalen parkeergeld

Van de Purmerenders van vijftien jaar en ouder maakte begin april ruim een op de zes minstens eens per week gebruik van de trein en ruim een op de drie van de bus. Het gebruik van de trein groeit mee met de bevolking.

Het betalen van parkeergeld met de chipknip is bij vrijwel alle Purmerenders bekend. Begin april 2002 had nog een op de vijf Purmerenders problemen met deze betaalwijze.

terug naar boven

Stijging aantal werkenden tot stilstand gekomen

Bijna acht op de tien Purmerenders van vijftien tot 65 jaar had in 2002 - net als in 2000 - een baan. De groei van het aantal werkenden sinds 1994 toen hadden bijna zeven van elke tien Purmerenders een baan
- is gestopt. Nog steeds heeft twee van elke drie werkende Purmerenders een baan buiten Purmerend, wat ook blijkt uit de onverminderd grote verkeersstromen richting Amsterdam. Tussen 2000 en 2002 zijn meer Purmerenders met de bus richting Amsterdam en met de trein richting Zaanstreek gaan reizen.

Gebruik kinderopvang sterk gestegen

Sinds 1996 is het aantal kinderen dat gebuik maakt van professionele opvang sterk gestegen. Het gebruik van kinderdagopvang en gastouderopvang is verdubbeld, de buitenschoolse opvang is verdrievoudigd. Er is ondanks deze toename nog steeds veel behoefte aan opvang.

terug naar boven

Aantal bezoekers aan wijkcentra en musea gedaald

De laatste tien jaar daalde het percentage Purmerenders van vijftien jaar en ouder dat de wijkcentra en de musea bezocht. Deze daling hangt deels samen met het feit dat meer Purmerenders zijn gaan werken, want niet-werkenden maken meer gebruik van wijkcentra dan werkenden. Bijna een op de drie Purmerenders is geïnteresseerd in hedendaagse beeldende kunst. Van elke honderd van hen hebben veertien de afgelopen twee jaar een van de exposities in Museum Waterland bezocht. De helft van de geïnteresseerden is onbe-kend met wat er in het museum aan de Kaasmarkt is te doen.

Bijna een op de drie huurders wil de woning kopen

Van alle mensen die een woning huren wil bijna een op de drie de woning kopen. Ruim een op de tien huis-houdens wil binnen twee jaar verhuizen. Daaronder 1.800 starters, zij zoeken voor het eerst meestal een goedkope (flat)woning en laten geen woning achter. Er waren 2.450 woningzoekende huishoudens die een woning achterlaten, de zogenoemde doorstromers. Ongeveer de helft (vooral jongere huishoudens) van hen wil een koopwoning. De andere helft (vooral oudere huishoudens) wil een huurwoning.

terug naar boven