Hoofd Bedrijfschap Ambachten

20 november 2002

Helft ondernemers is voor EU-uitbreiding
Bijna de helft van de ondernemers is voor uitbreiding van de Europese Unie. Ruim 44% denkt ook dat de toetreding van Oost- en Zuid-Europese landen kansen schept voor het Nederlandse bedrijfsleven. Bijna een even grote groep ondernemers ziet echter vooral bedreigingen. Dat blijkt uit een enquête van Business Nieuws Radio en onderzoeksbureau Intomart.

Internationaal label voor mkb
In de aanloop naar de uitbreiding van de Europese Unie met landen als Polen en Hongarije, bepleit MKB-Nederland de oprichting van een kennisinstituut dat mkb-ondernemers een kwaliteitskeurmerk meegeeft. Hierdoor zal het makkelijker zijn internationaal zaken te doen.

Importen goed voor internationalisering mkb
Bijna een kwart van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) importeert. Innovatieve goederen en diensten maken bijna een zesde deel uit van het totaal. Bij navraag blijkt dat importeren onvermijdelijk is bij de stappen die bedrijven zetten in hun internationaliseringsproces. Dit blijkt uit onderzoek door EIM.

Vernieuwde samenwerking Exportbureau MKB-Nederland en ABN AMRO MKB-Nederland en ABN AMRO gaan de komende vier jaar zich inzetten om de export van mkb-bedrijven te stimuleren. Juist nu in een periode van stagnerende economische groei is het van belang het onbenut exportpotentieel in ons land te stimuleren. Volgens de nieuwst NIPO-enquête heeft nog maar 13% van alle mkb-bedrijven plannen om te exporteren. De komende jaren zal daartoe het aantal exporterende ondernemingen moeten groeien tot 17%, een kleine 10.000 bedrijven. De samenwerkingsovereenkomst moet hier een basis voor leggen.

Wetten en regels op kvk.nl
Ondernemers moeten met veel wetten en regels rekening houden. Wat staat er in een vennootschapscontract? Hoe verloopt een faillissement? Hoe maak je bezwaar tegen een beslissing van de overheid?

Regelgeving elektronisch zakendoen gebundeld
Speciaal voor mkb-ondernemers die regelmatig zaken doen via internet en aanlopen tegen onduidelijkheden in de wet- en regelgeving op dit vlak is er nu Nederland gaat digitaal. Netjes volgens het boekje, een praktische handleiding waarin de relevante regelgeving op een rij is gezet en toegelicht. De informatie is voorzien van tientallen praktijkvoorbeelden. Om de soms ondoorzichtige juridische regels goed in beeld te brengen is een schema ontwikkeld waarmee een ondernemer snel kan achterhalen welke regels specifiek voor hem gelden. Het is de eerste keer dat in deze omvang wet- en regelgeving speciaal voor elektronisch zakendoen is gebundeld.

Referentieset Nederlandse Detailhandel 2002, een unieke standaard Om het winkelareaal in Nederland beter in kaart te brengen heeft het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) de Referentieset 2002 uitgebracht. De Referentieset biedt, voor het eerst, een standaard voor de wijze waarop de winkelruimte in Nederlandse winkelcentra moet worden opgemeten en bevat exacte omschrijvingen van veel gebruikte begrippen en definities. Tevens zijn de begrippen en definities uit de Referentieset voor de eerste keer toegepast op een dwarsdoorsnede van het Nederlandse winkelaanbod. De resultaten hiervan geven inzicht in de omvang (aanval verkoopplaatsen en oppervlaktegegevens) en branchesamenstelling van de onderscheiden winkelgebiedtypen.

Startende ondernemers kiezen voor kwaliteit boven groei Het eigen baas zijn is voor velen een belangrijk - en vaak het belangrijkste - motief om een eigen bedrijf te beginnen. Onderzoek van het onderzoeksbureau EIM laat zien dat dat voor veel startende ondernemers betekent: een bedrijf zonder personeelsleden. In de aanloopfase naar de start van een eigen bedrijf, ziet tweederde van de prestarters nog een bedrijf voor zich dat op een termijn van vijf jaar één of enkele medewerkers heeft. Maar als men daadwerkelijk het bedrijf begonnen is, is het ambitieniveau wat de omvang van het bedrijf betreft aanmerkelijk lager.

Ondernemer steeds vaker allochtoon
Het aantal allochtone ondernemers in de vier grote steden is in de periode 1990-2000 meer dan verdubbeld, een trend die ook de komende jaren doorzet. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) in opdracht van werkgeversvereniging VNO-NCW.

Aantal starters daalt met 12%
In het tweede kwartaal van 2002 zijn 12% minder mensen een eigen bedrijf gestart dan in diezelfde periode in 2001. Het aantal starters bedraagt in juni 2002 10.500. De daling van het aantal starters vindt met name plaats in het bank en verzekeringswezen. Toch is deze daling minder sterk dan in de voorgaande drie kwartalen, toen lag de daling rond de 20%. Dit staat in de Ondernemerschapsmonitor, Herfst 2002. Starters zorgen voor een noodzakelijke en gezonde concurrentie en dynamiek in onze economie. Op het ministerie van Economische Zaken is men momenteel bezig om het starten van een bedrijf eenvoudiger te maken. De ondernemerschapsmonitor, die vier keer per jaar verschijnt, brengt de ontwikkelingen van het ondernemerschap in Nederland in kaart.

Sterke afname startende ondernemers
De ongunstige economische situatie in Nederland doet het aantal starters sterk afnemen. In 2001 waren er al 6.000 starters minder dan in het topjaar 2000. Dit jaar zal het aantal starters met nog eens 8.000 afnemen tot een relatief bescheiden aantal van 40.000. Hiermee is Nederland terug op het niveau van 1996.
Dit en meer nieuws is te vinden in het rapport Kleinschalig Ondernemen van onderzoeksbureau EIM.

Soepelere procedures voor werkgelegenheidscreatie Lidstaten van de Europese Unie mogen financiële steun verlenen voor de creatie van werkgelegenheid en het aan het werk krijgen van gehandicapte werkzoekenden, zonder daartoe eerst toestemming te vragen aan de Europese Commissie.

Meer banen in de detailhandel
Ondanks de tegenvallende economische groei verwacht de detailhandel een stijging van het aantal banen in 2002. Met name de branchegroepen warenhuizen, elektronicazaken, winkels in de educatie- en vrijetijdsartikelen en huishoudelijke artikelenzaken laten een werkgelegenheidsgroei zien. Deze verwachtingen geeft het rapport Arbeidsmarkt in de Detailhandel 2002 uitgegeven door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

Stijging aantal werklozen zet door
Voor het eerst sinds jaren is het aantal ww-uitkeringen hoger dan een jaar eerder. Eind juni waren er 179.000 uitkeringen, 8.000 meer dan aan het einde van dezelfde maand vorig jaar. Dit ondanks de daling op kwartaalbasis die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt.

Arbeidsdeelname: Vrouwen streven mannen voorbij Waar het gaat om een vast dienstverband lopen vrouwen hun achterstand op mannen niet alleen in, maar gaan ze zelfs voorbij. 82,4% van de mannen. In 1999 was dit nog respectievelijk 79% tegen 82%. Ook als het gaat om flexibele arbeidsrelaties, neemt het verschil af van 12% in 1999 tegen 9% nu, blijkt uit een analyse van de FNV naar de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt.

Man rukt op in vrouwenberoep
Mannen dringen langzaam maar zeker door in de typische vrouwenberoepen. Omgekeerd is dat zelden het geval. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt bijvoorbeeld dat ons land steeds meer mannelijke crècheleiders telt. Ook kom je steeds meer heren achter de kassa en de receptie tegen.

MKB-Nederland wil imago beroepsonderwijs verbeteren Jong talent voor het mkb, zo luidt de titel van het rapport dat MKB-Nederland onlangs presenteerde.
Er is een aantal problemen in het beroepsonderwijs. Sommige zijn specifiek voor een schooltype, vmbo, mbo of hbo, andere komen in de hele kolom terug. Zoals de voortijdige uitval van leerlingen. In de grote steden zon 50% (wat betreft vmbo en mbo). MKB-Nederland hoopt dit te kunnen bestrijden door, analoog aan het minderhedenconvenant, de komende vier jaar 10.000 leerwerkplaatsen in het vmbo te scheppen bij mkb-werkgevers. In het mbo en hbo wil MKB-Nederland de duale trajecten versterken.

Kennisbank Techniek moet onderwijs en bedrijfsleven helpen Personeelstekorten in de technische beroepen zijn een bekend gegeven. De Stichting Axis, een gezamenlijk initiatief van overheid, werkgeversorganisaties, het onderwijsveld en de Arbeidsvoorziening, wil met de Kennisbank Techniek hier wat aan doen.

Meer scholing van werknemers
Het bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren meer uitgegeven aan scholing van werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting van de Arbeid.

Kleine bedrijven massaal uit WAO
Kleine bedrijven willen massaal uit de WAO stappen en hun werknemers zelf verzekeren. Dat is aantrekkelijk geworden door de afschaffing van de boete die ze moeten betalen als een werknemer arbeidsongeschikt wordt. Door het massale vertrek dreigt de WAO-premie te stijgen.

Nieuwe site Arbeidsinspectie is vraagbaak over arbeidsomstandigheden Informatie over arbeidsomstandigheden is vanaf 14 oktober te verkrijgen via een nieuwe internetsite van de Arbeidsinspectie. De site bevat ook wetten, regels en andere informatie op het gebied van onder meer werktijden, cao-bepalingen en arbeidsverhoudingen. Het adres is www.arbeidsinspectie.nl.
Werkgevers en werknemers kunnen caos raadplegen en arbeidsvoorwaarden inzien. Ook staan de verplichtingen en rechten op een rij op het gebied van arbeidsomstandigheden. Er is uitgebreid aandacht voor de rol van de arbodiensten en de bedrijfshulpverlening. Verder zijn op de site de plichten van werkgevers vermeld op het gebied van bijvoorbeeld het voorkomen van werkdruk en stress.

Meubelonderwijs krijgt nieuwe impuls
Het vak Fijne houtbewerking moet weer op de onderwijskaart gezet worden. Dit is althans de mening van de Stichting Hout & Meubel (SH&M). De stichting heeft voor negen vmbo-scholen opleidingsmateriaal ontwikkeld om aan de toenemende vraag naar echte meubelvakmensen te voldoen.

Donner installeert commissie voor veiligheid juweliers Een tijdelijke commissie moet onderzoek gaan doen naar de wijze waarop de veiligheid voor de juweliersbranche kan worden verbeterd. De juweliers hebben meer dan andere branches te lijden onder overvallen.

De camera de baas
Het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) heeft een boekje gemaakt met aanbevelingen voor bedrijven die camerasystemen gebruiken voor overvalbestrijding.