Provincie Limburg

Sterke samenwerking tussen onderwijs, welzijn en jeugdzorg (331)

Gedeputeerde Staten hebben ruim 580.000,-- gereserveerd voor meer samenwerking en afstemming tussen onderwijs, welzijn en jeugdzorg. Deze intensievere samenwerking is bedoeld om het aantal probleemjongeren dat is aangewezen op hulpverlening terug te dringen. De school neemt in het leven van iedere jeugdige een belangrijke en vaak vanzelfsprekend plaats in. Als er problemen spelen zijn die vaak ook op school merkbaar. Reden waarom een minimun pakket aan ondersteuning op elke school voor primair en voortgezet onderwijs aanwezig moet zijn. Op die manier kan een sluitende zorgstructuur worden ontwikkeld waarbij alle partijen vanuit de eigen, maar vooral ook vanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid werken aan de relatie onderwijs, welzijn en jeugdzorg.

Ontschotting van (jeugd-)zorg is voortdurend speerpunt van provinciaal beleid. In een beleidsnota voor Provinciale Staten beschrijven Gedeputeerde Staten in een plan van aanpak hoe samenwerking en afstemming tussen onderwijs, welzijn en jeugdzorg kan worden gestimuleerd en structureel worden versterkt. De beleidsnota, inclusief het plan van aanpak, is tot stand gekomen in een interactief proces met de betrokkenen uit het onderwijs, de lokale (jeugd)voorzieningen, de jeugdzorg en de gemeenten. Vooruitlopend op de vaststelling van de nota hebben Gedeputeerde Staten al in 2001 en 2002 de financiële middelen gereservererd. Daarom is er nu een bedrag beschik-baar van ruim 580.000,--. Voor 2003 is een bedrag gereserveerd van 300.000,--. De hoofdlijnen uit de nota worden, na vaststelling door Provinciale Staten, verder uitgewerkt met gemeenten, besturen uit het onderwijs en de Provincie.

Uitgegaan wordt van een versterking van de zorgstructuur in het primair en voortgezet onderwijs. Tussen onderwijs en hulpverlening gaat het om de kwaliteit van zorg zoals het zo vroeg mogelijk signaleren van problemen, het snel en effectief inzetten van hulp en voorkomen van uitval. Bij de vormgeving van deze zorgstructuren staat het realiseren van doorlopende leerlijnen voorop. In de beleidsnota wordt uitgegaan van een minimunpakket aan zorg dat elke school uiterlijk in 2004 beschikbaar moet hebben.
Maatwerk per regio is het uitgangspunt, waarbij tussen de gemeenten, het onderwijs en de Provincie per regio afspraken gemaakt worden over o.a. verdeling van de personele- en financiële inzet. Overigens zijn Gedeputeerde Staten van mening dat ook de scholen zelf moeten bijdragen aan een minimunpakket voor zorg. Scholen krijgen immers zorgbudgetten. Verder moeten ook het algemeen maatschappelijk werk, de jeugdgezondheidszorg, Bureau Jeugdzorg en de
onderwijsbegeleidingsdiensten een steentje bijdragen. 20-11-2002 12:34