Provincie Limburg

Alternatief aanbod verslavingszorg naar Limburg verbreden (336)

Verslavingszorg kent vele facetten. Binnen het Limburgse experiment 'Verslavingszorg Herijkt' heeft het therapeutische programma van Dianova een geheel eigen plaats. Vanuit Heerlen wordt al twee jaar samengewerkt met het Duitse therapeutische programma. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het alternatieve aanbod van Dianova moet worden verbreed naar geheel Limburg, in het bijzonder de centrumgemeenten. Naast Heerlen betreft het dan Venlo en Maastricht. Om dit te realiseren is aan Symbiose opdracht verleend een concreet implementatieplan te ontwikklen.

Dianova is een internationale zelfhulporganisatie die verslaafden, onder begeleiding van ervaringsdeskundigen, de mogelijkheid biedt af te kicken in één van de therapeutische gemeenschappen, onder meer in Lemgo (Duitsland). Waren er tot voor kort enkel vrijwilligers werkzaam, nu zijn er ook professionele krachten bij betrokken.

Op grond van de positieve ervaringen is het College van mening dat Dianova moet worden ingebed in het reguliere aanbod van verslavingszorg. Daarvoor moeten de knelpunten die zich mogelijk kunnen voordoen in beeld worden gebracht, samen met mogelijke oplossingsrichtingen. Dit moet dan leiden tot een gericht implementatieplan.
20-11-2002 12:39