Provincie Limburg

Provincie Limburg trendsetter bosaanleg (335)

Stimuleringsbijdrage 600.000,--

Gedeputeerde Staten stellen 600.000,-- beschikbaar voor 11 Limburgse bosprojecten. Deze stimuleringsbijdragen moeten leiden tot de aanleg van 90 ha nieuw bos. "Limburg is trendsetter op het gebied van bosaanleg en behoort met de bereikte resultaten tot de koplopers in Nederland", aldus gedeputeerde Odile Wolfs.

Bij de vaststelling van de provinciale Bosnota in 1998 is er afgesproken dat er de komende 25 jaar 4000 ha nieuw bos in Limburg bij moet komen. De Provincie is deze uitdaging niet uit de weg gegaan. Met de toewijzing voor aanleg van 90 ha in 2002 komt het totaal nu op 270 ha nieuw bos. Odile Wolfs: "We zijn gewoon aan de slag gegaan. Er zijn extra financiële middelen gereserveerd en er is menskracht vrijgemaakt. Zo hebben wij, mét succes, een voortrekkersrol kunnen spelen. Concrete ideeën of plannen om nieuw bos aan te leggen kunnen gemeld worden bij de Provincie. Wij zullen dan zeker proberen verder te helpen".

Projecten
Opvallend zijn de grote projecten zoals 'Grote Boslocatie' in Landgraaf en 'Rimburg-Wormdal' in Kerkrade, met maar liefst ca. 17 ha bos. Bij het Landschapspark Susteren wordt eveneens 17 ha nieuw bos aangelegd. Samen met het ontwikkelen van natuurpark 'Terworm', gemeente Heerlen, zijn dit de door de Provincie beoogde projecten in de stadsranden van Zuid-Limburg. Voor bosaanleg binnen sterk verstedelijkte gebieden, de 'Mensgerichte Natuur' zoals dit ook wel wordt genoemd, is een groeiende belangstelling. Door deze aanpak neemt de omvang van het bos fasegewijs toe. Voor de komende jaren staan meer bosprojecten op stapel in de buurt van steden. De bosprojecten liggen 'kris kras' door de Provincie. In de voorbereidingsfase is gebleken dat de ruimtelijke inpassing van de bosaanleg mogelijk is. De Provincie stimuleert de bosuitbreiding ook met het experiment Rood voor Groen, een pilotproject voor agrarische landgoedvorming. Daarnaast is de Provincie bezig een fonds te ontwikkelen voor de voorfinanciering van nieuw bos en wordt er voorlichting gegeven in samenwerking met de Stichting Bos en Hout uit Wageningen.

De rol van particuliere grondeigenaren is bij de realisatie van de verschillende projecten erg belangrijk. In Thorn en Weert-Stramproy bijvoorbeeld worden nieuwe landgoederen gesticht. Doordat deze landgoederen vrij toegankelijk zijn worden de recreatiemogelijkheden in de buurt van stedelijke gebieden vergroot.

Samenwerking
Bij de projecten voor bosaanleg werken diverse partijen intensief samen, zoals de Bosgroep Zuid Nederland, de Dienst Landelijk Gebied (DLG), Terreinbeheerders als de Stichting het Limburgs Landschap, Natuurmonumenten, Waterleidingmaatschappij (WML), gespecialiseerde rentmeesters en de betrokken gemeenten.
20-11-2002 12:38