Provincie Limburg

Dwangsom voor Edelchemie (334)

Wegens overtredingen Wet milieubeheer

Gedeputeerde Staten willen dat er een einde komt aan een aantal overtredingen van de Wet milieubeheer bij het bedrijf Edelchemie in Heel. Door het bedrijf een dwangsom op te leggen sommeren GS het bedrijf om een einde te maken aan deze overtredingen. Gelet op de onderlinge verwevenheid van de overtredingen krijgt Edelchemie daarvoor negen maanden de tijd op straffe van een dwangsom van maximaal 9 miljoen.

Uit herhaalde controles is gebleken dat Edelchemie op een aantal punten de Wet milieubeheer overtreedt. Die overtredingen zijn dermate ernstig, dat het bedrijf nu geconfronteerd is met een dwangsom. Kort samengevat komen de ernstigste overtredingen op het volgende neer:
* De toegestane opslaghoeveelheden van (gevaarlijke) afvalstoffen worden overtreden;

* Er vindt niet-vergunde opslag plaats van (gevaarlijke) afvalstoffen;

* De opslag van (gevaarlijke) afvalstoffen vindt niet plaats volgens de hiervoor geldende richtlijn;

* Voorraden zijn in strijd met de vergunning langer dan één jaar binnen het bedrijf aanwezig;

* (Gevaars)etiketten zijn onjuist aangebracht of ontbreken;
* Het bedrijf overtreedt twee veiligheidsvoorschriften uit de geldende vergunning.

In het kader van het provinciale project Aandachtsbedrijven heeft in maart 2002 een controle plaatsgevonden bij Edelchemie in Heel. Deze controle is uitgevoerd door Provincie, brandweer, justitie, VROM-inspectie en Zuiveringschap Limburg. Iedere instelling heeft daarbij gecontroleerd op grond van haar eigen bevoegdheid. De Provincie Limburg heeft in oktober nog een hercontrole uitgevoerd. Daarbij bleek opnieuw, dat Edelchemie zich niet houdt aan de Wet milieubeheer en aan de voorschriften uit de milieuvergunning van het bedrijf.

Bodemverontreiniging
Gedeputeerde Staten hadden in mei Edelchemie opgedragen, nader onderzoek te doen naar de bodemverontreiniging die zich op en rond het bedrijfsterrein bevindt. Daartegen had het bedrijf bezwaar ingediend. Na advies van de onafhankelijke adviescommissie voor bezwaren hebben GS dit bezwaar van Edelchemie deels niet ontvankelijk verklaard en voor het overige verworpen.
20-11-2002 12:37