Ingezonden persbericht

Arnhem, 21 november 2002.

Skybox-actie SP en Jongerenraad bespaart provincie 25000 euro per jaar en maakt einde aan zinloos gebras

Negenhonderd euro bedroeg volgens Gelredome de rekening van het skyboxverblijf van de Zevenaarse Jongerenraad in de provinciale skybox in het stadion tijdens de wedstrijd Vitesse - Roda JC. Het bezoek was toegestaan door GS nadat de Gelderse SP-Statenfractie er schande van gesproken had dat slechts de provinciale notabelen in de skybox mochten verblijven, terwijl over de kosten van dat verblijf niets bekend was bij de provincie. Zij werden verwerkt in provinciale representatiekosten. Daar komt nu een einde aan.

Met het bezoek van de Jongerenraad aan de skybox werd niet alleen met de traditie gebroken dat alleen sjieke mensen voetbal mochten kijken op kosten van de provincie. Voor het eerst kon ook worden aangetoond wat naast de huur de bijkomende kosten waren. Tenminste 900 euro per avond! Die rekening betrof de ongevraagd geserveerde maaltijd, verzorgd door Martin Air Catering met onder andere vers vanuit Italië ingevlogen spinazie. Friet met kroketten konden niet voorgezet worden, zo bleek. Om de mond te spoelen volstonden een colaatje en een pilsje, zo vonden de Zevenaarse jongeren; een wijs besluit omdat zo de aangeboden wijn, vanaf 50 euro per fles, niet aangebroken hoefde te worden. Op 'normale' avonden gebeurt dat wel zodat de rekening dan nog een stuk hoger uitvalt.

Naar aanleiding van de nu openbaar geworden kosten heeft het college van GS moeten besluiten dat er voortaan geen skyboxmaaltijden meer geserveerd worden op kosten van de belastingbetaler. Daarmee bespaart de provincie ruwweg 25000 euro per seizoen. Over de 900 euro die het onthullende verblijf van de Zevenaarse jongerenraad heeft gekost, hoeft de provincie zich overigens ook niet druk te maken. Die kosten worden, geheel onverplicht, door de SP uit eigen zak betaald, zo is al eerder aan de commissaris van de koningin Kamminga meegedeeld. Goeie acties mogen immers geld kosten,. aldus Statenlid Paul Freriks: 'Met een investering van 900 euro incidenteel de belastingbetaler structureel 25000 euro besparen en een einde maken aan zinloos gebras; dat is méér dan rendabel te noemen'.

Meer informatie:
Paul Freriks, 0610897675 / 0316 529748

SP- eerste weg links
Landelijk secretariaat, Vijverhofstraat 65, 3032 SC Rotterdam T (010) 243 55 55 F (010) 243 55 66 E sp@sp.nl I www.sp.nl