Gemeente Zwolle

Print pagina

Wonen boven winkels


Datum uitgave: 19-11-2002

Onderwerp: Bouwen wonen en leefomgeving

Gemeente en deltaWonen gaan leegstand in Zwolse binnenstad te lijf

Op woensdag 6 november hebben Gurbe Helbig , directeur van woningcorporatie deltaWonen en Gerard van Dooremolen, wethouder volkshuisvesting van de gemeente Zwolle, de oprichtingsakte van de N.V. Wonen boven winkels Zwolle ondertekend. Deze nieuwe N.V. heeft tot doel om leegstaande verdiepingen boven winkels in de binnenstad om te bouwen tot appartementen, en die vervolgens te verhuren. De nieuwe NV wil in de komende 8 jaar 160 woningen realiseren.

Leegstand
In de Zwolse binnenstad is sprake van structurele leegstand boven de winkels. Deze leegstand is geen maatschappelijk wenselijke situatie; in een vitale stad moet worden geleefd en gewoond. Dat draagt bij aan een gevoel van veiligheid in de binnenstad.
De gemeente Zwolle heeft in het verleden pogingen ondernomen, door middel van onder meer subsidieregelingen, eigenaren van panden te stimuleren om hun bovenverdiepingen geschikt te maken voor bewoning. Eigenaren schrikken echter vaak terug voor de rompslomp rond vergunningen, verbouwingen en de verhuur van de woonruimte. De N.V. Wonen boven Winkels neemt al die rompslomp over van de eigenaren.

Werkwijze
De N.V. Wonen boven Winkels koopt bovenverdiepingen aan of neemt ze in erfpacht. Vervolgens worden de verdiepingen omgebouwd tot appartementen. Woningcorporatie deltaWonen gaat die appartementen verhuren. De N.V. heeft zelf geen personeel. Voor het uitvoeren van het project is een extern bureau (Meertens & Steffens) ingehuurd. Dit bureau heeft al veel ervaring opgedaan met soortgelijke projecten in andere steden.

Externe instanties:
deltaWonen

Bron: afdeling communicatie
Datum van 19-11-2002 tot 02-12-2002