Gemeente Zwolle

Print pagina

Milieueffectrapportage Woningbouwprogramma Stadshagen II


Datum uitgave: 19-11-2002

Onderwerp: Milieu en woonomgeving

Op 4 november heeft de gemeenteraad de startnotitie MER Woningbouwprogramma Stadshagen II vastgesteld. Dit is de eerste stap in de procedure van de milieueffectrapportage (MER) voor de ontwikkeling van de woningbouwlocatie Stadshagen II. In dit artikel kunt u lezen wat deze startnotitie MER precies inhoudt.

Inhoud van de startnotitie MER In het structuurplan Stadshagen II staan de toekomstplannen voor de nieuwbouwwijk Stadshagen II beschreven. Dit plan is ook op 4 november door de gemeenteraad goedgekeurd. Het structuurplan vormt het uitgangspunt voor de startnotitie MER.
Een belangrijk onderdeel vormt de onderbouwing van het woningbouwprogramma. Op basis van onderzoek blijkt dat er in Zwolle 4000 nieuwe woningen nodig zijn in de periode van 2005 tot 2010. Er wordt eerst ingegaan op de locatiekeuze; waarom is gekozen voor Stadshagen II en niet voor bijvoorbeeld Berkum/Veldhoek of meerdere kleine locaties in en rond de stad. Een groot aantal van deze locaties valt af omdat ze hoge landschappelijke of ecologische waarden hebben of omdat er andere ruimteclaims op de gebieden rusten. De locatie Veldhoek vormt wel een reëel alternatief voor Stadshagen II. De keuze voor Stadshagen II moet dan ook beschouwd te worden als een keuze in fasering.

Milieueffecten van woningbouw
Het tweede deel van de notitie geeft een globaal inzicht in de mogelijke gevolgen voor het milieu als er huizen in dit gebied gebouwd gaan worden. Op basis hiervan zal in het milieueffectrapport aandacht besteed worden aan de volgende milieuaspecten:


* het blauwe milieu (bodem en water)

* het groene milieu (ecologie, landschap, cultuurhistorie en archeologie)

* het grijze milieu (verkeer en vervoer, geluid, luchtkwaliteit en veiligheid)

* rode milieu (wonen, werken en recreëren).
Aandachtspunten
De huidige situatie en de te verwachten effecten in het gebied zijn globaal beschreven.
Op basis hiervan zullen de volgende accenten worden gelegd in het milieueffectrapport:


* ontwikkeling van een duurzaam watersysteem
* uitvoeren van de watertoets

* werken met een gesloten grondbalans

* rekening houden met ecologische waarden (weidevogels en vissen)
* inpassing van structurerende elementen voortvloeiend uit het landschap

* cultuurhistorie en archeologie

* negatieve effecten van verkeer en vervoer
* inbreng energievisie en duurzaam bouwen.

Alternatieven ontwikkelen
Negatieve gevolgen voor het milieu en natuur moeten zo veel mogelijk worden voorkomen of anders worden verzacht. Als hier sprake van is, is het wettelijk verplicht om alternatieven te ontwikkelen. Dit is ook een belangrijk onderdeel van de startnotitie. Deze alternatieven moeten uitvoerbaar zijn, binnen de bevoegdheid van de initiatiefnemer vallen en bovendien het probleem oplossen. Een alternatief dat ontwikkeld wordt, noemt men het Meest Milieuvriendelijk Alternatief (MMA). Ook zal onderzocht worden in hoeverre er zogenaamde omslagpunten bestaan voor wat betreft het aantal woningen in Stadshagen II in relatie tot de milieueffecten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er nauwelijks verschil in effect is als er 2000 of 3000 woningen gebouwd worden, maar dat er bij de bouw van 3500 huizen wel grote negatieve gevolgen voor het milieu ontstaan. En dan moet er een afweging gemaakt worden. Als er een omslagpunt beneden de 4000 woningen ligt, zal de locatie Veldhoek meegenomen worden als "Meest Milieuvriendelijke Alternatief. Indien het omslagpunt bijvoorbeeld op 3500 woningen ligt zullen in bovengenoemd alternatief de 'resterende' 500 woningen op de locatie Veldhoek worden ontwikkeld.

Uw mening telt
Het milieueffectrapport Stadshagen II moet nog opgesteld worden. De startnotitie geeft aan wat er volgens de gemeente Zwolle in moet komen te staan en nodigt u ook uit commentaar te geven op de wijze waarop de milieueffectrapportage uitgevoerd gaat worden. U kunt dus uw mening geven over de milieuaspecten die onderzocht gaan worden en u kunt aangeven welke alternatieven volgens u ontwikkeld en onderzocht zouden kunnen worden. Met andere woorden u kunt invloed uitoefenen op de inhoud van de milieueffectrapport!
Uw inspraakreacties worden samen met het advies van de commissie voor de milieueffectrapportage aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt uiteindelijk de definitieve richtlijnen vast waaraan het milieueffectrapport dient te voldoen.
Gedurende de termijn van de ter inzage legging (tussen 14 november en 11 december 2002) kan een ieder schriftelijk op- en aanmerkingen indienen bij de gemeenteraad, postbus 10007, 8000 GA Zwolle.

Waar en wanneer kunt u de startnotitie inzien
De Startnotitie milieueffectrapport 'Woningbouwprogramma Stadshagen II' en het bijbehorende raadsbesluit liggen ter inzage van 14 november 2002 tot en met 11 december 2002. U kunt terecht op het Stadhuis, in de Gemeentewinkel en in het informatiecentrum Stadshagen (Klokkengieterlaan 3). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer C.H. Blanken van de afdeling Stad en Landschap. Telefoon (038) 498 41 81.

Zie ook:
Stadshagen II structuurplan

Bron: afdeling communicatie Datum van 19-11-2002 tot 02-12-2002