Provincie Utrecht

Persbericht

Gezamenlijk persbericht van de provincie Utrecht, gemeente De Bilt, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Hydron Midden-Nederland

Gemeente De Bilt heeft eerste waterplan in provincie Utrecht

19-11-2002
Op woensdag 20 november is in de gemeente De Bilt het eerste gemeentelijke waterplan ondertekend in de provincie Utrecht. Hiermee laten de gemeente De Bilt en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) zien dat zij intensiever willen samenwerken en zich willen richten op integraal en duurzaam waterbeheer.

Een waterplan bestaat uit een visie van de verschillende waterpartijen op water, een overzicht van doelstellingen en knelpunten en een pakket van maatregelen. Over de uitvoering van de maatregelen maken de betrokken waterpartijen (gemeente en waterschap met bijvoorbeeld het drinkwaterbedrijf) onderling afspraken. Doel is om anders om te gaan met regenwater, afvalwater, drinkwater, oppervlaktewater en grondwater in de bebouwde omgeving. Waardoor het mogelijk is om problemen tegen te gaan, zoals verdroging, de kwaliteit van het water, wateroverlast, gebrekkige ecologische verbindingen langs de watergangen in de stad en de overstorten van de riolering.

'Water van de toekomst'
Het Lokale Waterplan De Bilt beschrijft niet alleen een visie in streefbeelden, maar richt zich ook sterk op de uitvoering door een duidelijke omschrijving van maatregelen en taken: wie doet wat en wanneer. Eén van de concrete maatregelen in het plan is het afkoppelen van regenwater van het rioolstelsel op diverse locaties in De Bilt. Dit zorgt ervoor dat het regenwater niet meer in het Biltse rioolstelsel terecht komt, waardoor de gemeente het rioolstelsel qua capaciteit beter kan benutten. Door het regenwater rechtstreeks in de grond te laten infiltreren, verbetert de natuurlijke afwatering, wat de provincie Utrecht in staat stelt het grondwaterbeheer te optimaliseren. Een ander voordeel is dat het Hoogheemraadschap (HDSR) een hoger reinigingsrendement kan halen uit de rioolwaterzuivering, omdat die minder regenwater hoeft te verwerken. En ten slotte wordt door deze maatregel het grondwater aangevuld waarvan Hydron Midden-Nederland drinkwater maakt. Dit brengt in korte lijnen de samenhang in beeld met alle waterpartners die bij het waterplan zijn betrokken.

Het voorbeeld van de gemeente De Bilt zal snel navolging krijgen. Op dit moment zijn zeven gemeenten in de provincie Utrecht actief bezig met het opstellen van een waterplan. Daarnaast hebben vijf gemeenten aangegeven ermee aan de slag te gaan.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl