---
Digitaal brainstormen voor productontwerpers
---
In teamverband digitaal ontwerpen, schetsen, modelleren en visualiseren met PTC's Pro/Concept Brussel, 11/20/2002

PTC lanceerde vandaag Pro/CONCEPT, een nieuw lid van de Pro/ENGINEER familie van software oplossingen voor productontwerp en -ontwikkeling. Pro/CONCEPT is een stand-alone product van PTC waarmee ontwerpers snel en goedkoop productconcepten kunnen vastleggen, verkennen en ontwikkelen en hyper-realistische digitale producten kunnen creëren. Het is het eerste softwareproduct die de disciplines van schetsen en modelleren in één enkele eenvoudig te gebruiken omgeving combineert. Pro/CONCEPT bevat instrumenten voor schetsen met vrije vormen, bewerken van beelden, modelleren met curves en facetten, inkleuren van driedimensionale modellen en real-time en fotorealistische rendering.

Met Pro/CONCEPT kunnen ontwerpers tal van productversies in digitale vorm creëren en elektronisch delen met partijen die input op het algemene productontwikkelingsproces hebben, zoals leveranciers, partners en klanten. Door te werken met opeenvolgende versies in het beginstadium van de productontwikkeling kunnen ontwerpers voorkomen dat veel veranderingen tijdens de ontwikkeling van het fysieke product plaats moeten vinden. Dergelijke aanpassingen vertragen de time-to-market en maken productontwikkeling aanzienlijk duurder.

Pro/CONCEPT geeft ontwerpers de mogelijkheid een verbinding te maken naar andere applicaties en deelnemers in het ontwerpproces. Het integreert met verschillende CAD applicaties, waaronder uiteraard ook PTC's eigen Pro/ENGINEER. Engineers kunnen zo alle gegevens uit Pro/CONCEPT hergebruiken, wat behoud van esthetische intenties bevordert en verdere engineering- en productie-ontwerpactiviteiten gemakkelijker maakt. De integratie met PTC's Windchill-oplossingen zorgt ervoor dat gebruikers eenvoudig met klanten, partners en andere teamleden kunnen samenwerken. Modellen overzetten van en naar MCAD en samenwerkingssystemen behoort tot de mogelijkheden en export van gegevens uit Pro/CONCEPT kan in een variëteit aan formats (Pro/ENGINEERING, STL, VRML, ProductView, OBJ, TIFF or JPEG). Productie van rapid prototypes is mogelijk d.m.v. 3 D print en stereolithografie.

"Ontwerpers hebben traditioneel gebruikt gemaakt van verschillende manieren om hun productconcepten tot leven te wekken - op papier, in klei of hout - maar die aanpak is meestal duur, tijdrovend en moeilijk extern te delen," zegt Jim Heppelmann, executive VP software solutions en CTO van PTC. "De conceptfase van productcreatie is de fase waarin snel en gemakkelijk alle ideeën gedestilleerd en beoordeeld kunnen worden, met naadloze doorvoering van de beste ideeën naar gedetailleerd ontwerp en engineering, en heeft als eindstation productie. Pro/CONCEPT is ontwikkeld met deze praktijk in het achterhoofd."

Sun Microsystems is actief betrokken geweest bij de planning en ontwerp van Pro/CONCEPT. "Het geïntegreerde schetsen en modelleren in Pro/CONCEPT geeft meer flexibiliteit aan onze ontwerpers," zei Drew Tosh, hoofd industrieel design bij SUN. "De mogelijkheid meerdere ontwerpversies in ons intranet vast te houden zal onze verspreide teams verbeteren en efficiënter maken en het productontwikkelingsproces nog meer versnellen."
---
END

---
Over PTC (www.ptc.com)
PTC (Nasdaq: PMTC) ontwikkelt, verkoopt en ondersteunt softwareoplossingen waarmee fabrikanten superieure producten sneller op de markt kunnen brengen dan hun concurrenten tegen lagere kosten. PTC is 's werelds grootste softwarebedrijf op het vlak van
productontwikkeling, met wereldwijd meer dan 33.000 klanten.
PTC Benelux, Jerome La Fontaine, Sales & Marketing Support, Reitscheweg 7P, 5232 BX 's-Hertogenbosch, T: + 31 (0)73-6442705, F: + 31 (0)73-6443055, E:
Jlafontaine@ptc.com
Journalisten:
NewsEngine PR België, Sara Buytaert, T: + 32 3 260 96 47, F: + 32 3 237 23 25, E: sara.buytaert@newsenginepr.com NewsEngine PR Nederland, Ineke Tiesinga, T: + 31 20 567 21 70, F: + 31 20 567 21 77, E:
ineke.tiesinga@newsenginepr.com
Ref.:PMTC0070-24E8C2