Ingezonden persbericht

Reinier de graaf gasthuis in delft besmet met levensgevaarlijke legionella-variant

Het TROS-consumentenprogramma RADAR heeft de hand weten te leggen op een geheim rapport waarin onomstotelijk is vastgesteld dat in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft de levensbedreigende bacterie Legionella Pneumophila 1 (ofwel de veroorzaker van de Veteranenziekte) is aangetroffen. Reeds in januari 2001 was de leiding van het ziekenhuis op de hoogte van de aanwezigheid van de bacterie op onder andere de operatie- en verloskamers.

Gisteren heeft het consumentenprogramma contact opgenomen met de leiding van het ziekenhuis. Pas vandaag, na contacten met RADAR, heeft het Reinier de Graaf Gasthuis de GGD Delfland op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de bacterie. Omdat de GGD voorheen niet op de hoogte was, heeft de dienst niet eerder het verband kunnen leggen tussen legionellabesmettingen en het ziekenhuis. Tot op heden heeft het ziekenhuis niets ondernomen om de patiënten op de hoogte te stellen van de gevaarlijke bacterie.

De aangetroffen legionellabacterie vormt bij uitstek een risico voor mensen met een verminderde weerstand zoals patiënten in ziekenhuizen, pasgeboren baby's en ouderen.



Ingezonden persbericht