Gemeente Breda

Persberichten

20-11-2002

Gemeente Breda levert vastgoedgegevens aan Dataland

De gemeente Breda gaat in op het verzoek van de Stichting Administratiekantoor Dataland om certificaten te kopen van aandelen in DataLand BV. Ook gaat ze tweemaal per jaar aan deze stichting vastgoedgegevens leveren uit het gemeentelijk bestand. Het college van burgemeester en wethouders sluit hiervoor een overeenkomst met DataLand BV. DataLand fungeert als loket van de gemeenten om vastgoedgegevens te leveren aan marktpartijen en andere overheden. DataLand is een initiatief van en voor gemeenten, waaraan inmiddels meer dan honderd Nederlandse gemeenten meedoen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Bank Nederlandse Gemeenten (oprichter van de stichting) geven het initiatief een positieve aanbeveling en zijn er nauw bij betrokken.

Doel van DataLand is gemeente-overstijgend vastgoedgegevens toegankelijk te maken voor de markt, door vraag en aanbod samen te brengen. Het gaat om gegevens van panden, zoals adres, actuele bestemming, soort woning, huur of eigendom, bouwjaar, inhoud en monumentenaandeel. Vragen die binnen één gemeente spelen blijven zij zelf beantwoorden.
De Stichting Administratiekantoor Dataland richtte DataLand BV op voor uitvoering van beheer en distributie van gegevens en onderhoud van contacten met de marktpartijen.

Voor de gemeente heeft het beschikbaar stellen van vastgoedgegevens aan DataLand een aantal positieve effecten. Verzamelde en beheerde gegevens worden optimaal hergebruikt. Afnemers krijgen inzicht en toezicht op gebruik van gemeentelijke informatie, waardoor de marktvraag wordt gestroomlijnd. Het initiatief is een impuls voor standaardisatie en kwaliteitsverbetering van landelijke vastgoedgegevens.

Voor deelname aan dit initiatief investeert de gemeente een bedrag van 10 eurocent per gebouw. Financiële inspanningen voor het leveren van de gegevens zijn beperkt en op termijn kostendekkend. De gemeente ontvangt 20% van de opbrengst van DataLand bij levering van de gegevens aan afnemers.

Breda, 20 november 2002