Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Humanitaire hulpplannen van de VN het enige instrument

20-11-2002

Humanitaire hulpplannen van de Verenigde Naties het enige instrument voor snelle planning en fondsenwerving

De humanitaire hulpplannen van de Verenigde Naties zijn het enige instrument voor snelle planning van en fondsenwerving voor humanitaire operaties. Dat blijkt uit de voorlopige uitkomsten van een onderzoek naar deze hulpplannen, de zogenaamde Consolidated Inter-Agency Appeal Programmes (CAP.s.) Uit het onderzoek komt ook naar voren dat Nederland een van de trouwste donorlanden is.

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne bracht dit op 20 november naar buiten tijdens de lancering van de CAP.s voor Burundi en Angola voor 2003. Zij doelde op een onderzoek dat medio volgend jaar wordt afgerond. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de voornaamste CAP-donoren, waaronder Nederland, in samenwerking met OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs). OCHA coördineert de humanitaire hulpplannen binnen de VN.
Van Ardenne liet weten dat Nederland zich altijd ruim inzet voor humanitaire hulp: ,,Dit jaar is Nederland voorzitter van de Friends of OCHA. En we zetten verder in op nog meer beleidsmatige verbetering, zoals een grotere rol voor de CAP. En voor CAP.s in de vroege fases van wederopbouw..
Zij maakte verder duidelijk dat het geen toeval is dat Nederland de CAP voor Burundi en Angola lanceert: ,,Nederland is qua financiën de derde humanitaire hulpverstrekker in beide landen. Bovendien heeft Nederland in de CAP in Angola veel tijd, mankracht en geld geïnvesteerd; in 2002 11,4 miljoen euro..
Van Ardenne benadrukte dat humanitaire hulp niets met politiek te maken heeft en dat ieder mens recht heeft op bescherming. ,,We willen geen toestand meer zoals in West Afrika, waar vrouwen en meisjes in vluchtelingenkampen werden misbruikt. Die situatie heeft gelukkig de ogen geopend, want dit mag niet meer gebeuren. Daarom geef ik mijn complimenten voor de adequate manier waarop is gereageerd op vergelijkbare gebeurtenissen in Nepal..
Van Ardenne sprak tevens haar bezorgdheid uit over het Grote Merengebied. Zij maakt zich zorgen over escalatie en nieuwe grootschalige mensenrechtenschendingen. ,,Nederland heeft dat enkele malen aangekaart bij de Europese Unie,. zei zij.

CAP.s zijn humanitaire hulpplannen voor conflict en post-conflict landen. Ze worden in de desbetreffende landen opgesteld onder leiding van het VN-orgaan OCHA. De kracht van de CAP.s is dat er per sector, water en gezondheid bijvoorbeeld, samengewerkt wordt met alle bij humanitaire hulp betrokken organisaties. Voorbeelden zijn: ngo.s, overheden, de internationale Rode Kruisfamilie en VN-organisaties. CAP.s bestaan sinds een jaar of tien. Sommige zijn regionaal, andere landelijk. Elk jaar worden er door de VN nieuwe CAP.s aangewezen.

///