---

Ministerie van Defensie



---

foto: Ondergrondse rivier Garish in Afghanistan (Koninklijke Landmacht)

Landmachtmilitair maakt project Afghanistan mogelijk

20-11-2002

Dankzij de financiële steun van sergeant-majoor W. de Niet van het 13e bataljon van de Koninklijke Landmacht in Assen, kan het Afghaanse dorp Tangi Kalay begin volgend jaar weer over schoon stromend water beschikken om de akkers en bouwgronden te bevloeien. Belangrijk voor de 3500 inwoners van het dorp die begin dit jaar terugkeerden na een gedwongen verblijf van zeven jaar in Pakistan.

Het rustige bergdorp ten oosten van Kaboel was vorig jaar om deze tijd nog compleet verlaten. Zeven jaar geleden waren de bewoners gevlucht voor de Taliban naar Pakistan en pas sinds begin dit jaar zijn de bewoners weer terug in het dorp. Het dorp was in het verleden geroemd om zijn groene weiden en akkers. Vanuit de bergen stroomde water door de vallei en dat zorgde voor een weelderige graanschuur. Een belangrijk deel van de watertoevoer geschiede door een ondergrondse rivier, de Garish. Deze Garish met een lengte van ongeveer 1300 meter voedde in het verleden een groot deel van de landerijen met water uit de bergen. Vanuit de lucht is goed te zien hoe deze rivier stroomt omdat er ongeveer 180 beluchtinggaten door de bevolking zijn gegraven. Na hun vlucht zon zeven jaar geleden is er echter geen onderhoud meer aan deze putten gepleegd en inmiddels is een belangrijk deel van deze ondergrondse rivier droog gevallen met alle gevolgen voor de begroeiing in de omgeving.

Onder leiding van de clanoudste Babrakaef en met financiële steun van de Nederlandse sergeant-majoor is men in Tangi Kalay begonnen met het schoonmaken van de Garish. Het geld dat de sergeant-majoor De Niet uit eigen zak heeft afgestaan is via het World Food Program in de vorm van voedsel doorgegeven aan de clanoudste. De werknemers die meehelpen de Garish weer in de oude staat terug te brengen worden namelijk niet betaald met geld maar met voeding. Elke werknemer die meehelpt ontvangt na een dag werken 7 kilo graan. Op deze wijze kan met het door sergeant-majoor de Niet beschikbaar gestelde gelden zestig werknemers gedurende drie weken aan het project worden gewerkt.

Zowel clanoudste Babrakaef als de werknemers zijn zeer blij met het geld uit Nederland. Naar verwachting zal de schoongemaakte Garish het water, dat het volgend voorjaar uit de bergen zal stromen, op dezelfde wijze, zoals het reeds vele honderden jaren deed, de akkers en de bouwgronden bevloeien. Op deze relatief eenvoudige wijze kan een dorp van 3500 inwoners de komende jaren weer gebruik maken van een natuurlijk irrigatiesysteem. (foto's: KL-voorlichting ISAF) foto: Uitbetaling loon in Afganistan (Koninklijke Landmacht)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme