Nederlandse Spoorwegen Persbericht
Utrecht, 20 november 2002
Treinen weer volgens spoorboekje
Steeds méér treinen; na vrijdag normale dienstregeling

Het einde van de als gevolg van de stormschade aangepaste dienstregeling is in zicht. Afgelopen maandag en vandaag heeft NS al een groot gedeelte van de tijdelijk uitgevallen treinritten hervat. Vanaf zaterdag 23 november gaan de treinen weer rijden volgens de normale dienstregeling.

De ontwikkeling van het herstel van de beschadigde treinen is de afgelopen week voorspoedig geweest. Uiteindelijk zijn afgelopen maandag meer treinen gaan rijden dan NS enige dagen daarvoor bekend maakte: er kon een aantal extra Intercity's worden aangeboden in de spitsuren vanaf Roosendaal en vanaf Eindhoven via 's-Hertogenbosch naar Utrecht Amsterdam v.v. Met ingang van vandaag rijden de sneltreinen Rotterdam - Utrecht en de stoptreinen Utrecht Geldermalsen weer volgens het spoorboekje. In de reisplanners op www.ns.nl en bij 0900-9292 (¤0,50 per minuut) zal informatie over de dienstregeling die vanaf zaterdag geldt al op vrijdag beschikbaar zijn. Ook de informatie op de stations zal weer geactualiseerd worden.

NS onderhoudsbedrijf NedTrain heeft inmiddels ruim 4500 beschadigde wielen hersteld, zodat het grootste deel van de tijdelijk onbruikbare treinen weer ingezet kan worden. De gladheid op de sporen is nog niet volledig voorbij. Daarom blijven de herfstmaatregelen van NS en Railinfrabeheer, gericht op bestrijding van oorzaak en gevolgen van de gladheid, de komende weken nog volop van kracht. De hoeveelheid voor de spitsuren beschikbare treinen zal ook in de komende tijd nog kritisch zijn. Daarom zullen volgende week nog enkele stoptreinen tussen Leiden en Dordrecht uitvallen. Op deze route zijn er met de overige 8 tot 10 treinen per uur veel alternatieven beschikbaar, zodat deze maatregel naar verhouding weinig reizigers treft. NS streeft er naar ook deze beperking zo spoedig mogelijk op te heffen. Ook kan het voorkomen dat bepaalde treinen korter zijn dan gewenst.

NS biedt aan de treinreizigers excuses aan voor de overlast die zij in de afgelopen weken hebben ondervonden en bedankt hen voor het begrip dat is opgebracht.

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren. Daarnaast speelt NS een belangrijke rol in de ontwikkeling en exploitatie van stations en stationsomgevingen. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie en vriendelijkheid verschaffen, aan sociale veiligheid bijdragen, voldoende vervoerscapaciteit creëren en schone treinen en stations realiseren. Dagelijks vervoert NS meer dan 1 miljoen reizigers en beheert 380 stations. Bij NS werken ruim 24.000 mensen. In 2001 rapporteerde NS een netto resultaat van ¤ 88 miljoen op een netto omzet van ruim ¤ 2.4 miljard.

Het Nederlandse spoorwegnet is niet in handen van NS, maar van de rijksoverheid. Het beheer ervan is door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat toegewezen aan de taakorganisaties: Railinfrabeheer, Railned en Railverkeersleiding.

NS - Persvoorlichting

Nederlandse Spoorwegen
Corporate Communicatie / Persvoorlichting
Postbus 2025 (IV 1k26)
2500 HA Utrecht
telefoon 030 - 235 70 70
fax 030 - 234 14 16