Vereniging Nederlandse Gemeenten

Lokaal gezondheidsbeleid vergt permanente aandacht (20/11/02)

De rijksoverheid laat kansen liggen op het gebied van preventie en het terugdringen van sociaal economische gezondheidsverschillen. Dat concludeert het RIVM in zijn derde rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenningen (VTV). De VNG deelt de mening van de RIVM dat de rijksoverheid kansen laat liggen op het gebied van preventie en het terugdringen van sociaal economische gezondheidsverschillen.

Om partijen op lokaal niveau te inspireren en om richting te geven bij de uitwerking van gemeentelijke nota's volksgezondheid en bij het formuleren van lokale doelstellingen is een landelijk beleidskader nodig. Daarnaast moeten gemeenten en GGD'en de krachten bundelen met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgvragers en gezamenlijk werken aan een lokaal preventiebeleid, met gemeenschappelijk lokale prioriteiten en beleidsdoelen, aldus het RIVM.
De VNG laat weten dat het merendeel van de gemeenten (78%) een integraal gezondheidsbeleid heeft of bezig is met het ontwikkelen daarvan. Het doel van dergelijk intersectoraal beleid is om een gezonde fysieke - en sociale omgeving voor haar burgers te creëren en een gezonde leefstijl te stimuleren. De VNG pleit bij de rijksoverheid voor het investeren in de juiste randvoorwaarden voor gemeenten zodat zij hun beleid ook daadwerkelijk handen en voeten kunnen geven. Gemeentelijk gezondheidsbeleid vergt een duurzaam volgehouden aandacht en gecoördineerde investeringen in gemeentelijke beleidscapaciteit, - instrumenten en - middelen zodat de resultaten van preventieve activiteiten beklijven.

Voor beleidsinformatie: VNG-NET
VNG gelieerde websites