Gemeente Groningen

Gemeente Groningen heeft primeur met opsporingsdienst voor werk Woensdag 20 november 2002 om 16.00 uur geeft wethouder Koen Schuiling van o.a. Sociale Zaken en Economische Zaken het startschot voor het project Vacaturerunners. Drie Vacaturerunners rijden vanaf dat moment 12 weken lang op scooters door de stad op zoek naar verborgen vacatures bij bedrijven. Dit zijn vacatures die niet via de krant, internet of een uitzendbureau worden aangeboden maar die bijvoorbeeld op een briefje op de winkelruit of op een mededelingenbord staan. De vacatures die de Runners opsporen zijn met name bedoeld voor klanten van de dienst Sociale Zaken en Werk. De dienst SOZAWE van de gemeente Groningen werkt in dit project samen met het CWI Noordoost, de Stichting WeerWerk en het bedrijf Matchcare. Matchcare is gespecialiseerd in het verzamelen en analyseren van arbeidsmarktinformatie waaronder vacatures. Zij plaatsen de verzamelde vacatures via het bedrijf Koninklijke Boom Uitgevers elke week op Teletekst (pagina 222, achter Nieuws TV), op internet (www.vacaturerunner.nl) en in een vacaturekrant. Deze vacaturekrant is speciaal voor klanten van de dienst Sociale Zaken en Werk en het CWI. De Vacaturerunners zijn studenten in dienst van Matchcare. Meer dan 4500 bedrijven in de stad Groningen zijn op de hoogte gesteld van hun komst. De Runners registreren de vacatures ter plekke in een C-pen; een intelligente handscanner. Aan de hand van de geregistreerde vacaturegegevens bekijken medewerkers van SOZAWE en het CWI welke klanten zij naar de betreffende werkgevers kunnen verwijzen. Vervolgens verschijnen de vacatures in de vacaturekrant, op teletekst en internet.
Groningen op de Ladder
Het idee van de Vacaturerunners is ontstaan bij Groningen op de Ladder. Groningen op de Ladder is een onderdeel van de dienst SOZAWE speciaal voor de oude wijken van de stad (de Oosterparkwijk, de Korrewegwijk, de Indische Buurt en De Hoogte). In deze wijken is de werkloosheid van oudsher het hoogst. De Ladder is samen met het CWI Noordoost in het hart van de Oosterparkwijk gevestigd. Er wordt bij de Ladder klantgericht gewerkt. Uitgangspunten hierbij zijn maatwerk, zelfredzaamheid en uitstroom naar werk. De klant met een uitkering bestijgt samen met zijn vaste contactpersoon (de casemanager) de treden van de Ladder naar werk. Dit verloopt via een trajectplan die de klant met de casemanager heeft opgesteld. De verzamelde vacatures zijn in eerste instantie bedoeld voor klanten van Groningen op de Ladder maar ook de andere klanten van de dienst SOZAWE kunnen elke week een vacaturekrant bij de balie halen.

Proefproject
Het project is een proefproject. De Vacaturerunners rijden in eerste instantie 12 weken door de stad. Na deze drie maanden kijken de samenwerkende partijen hoe het project is verlopen en of verlenging mogelijk is. De eerste vacaturekrant verschijnt dinsdag 26 november. De vacaturerunners delen de eerste exemplaren die dag uit op een Banenmarkt van Groningen op de Ladder en het CWI Noordoost aan de Zaagmuldersweg.

Werk boven Inkomen
De gemeente Groningen heeft als motto Werk boven Inkomen en streeft naar verdere economische groei van de stad. Tot het jaar 2010 hoopt de gemeente nog enkele duizenden nieuwe banen te creëren. Want er staan nog te veel burgers buiten het arbeidsproces en zij zijn in vele gevallen aangewezen op een uitkering. Met name de dienst Sociale Zaken en Werk doet dan ook al het mogelijke om mensen zonder werk of met gesubsidieerd werk aan een reguliere baan te helpen. Het proefproject Vacaturerunners draagt daar een steentje aan bij.