SENTER

MKB succesvol in technologische samenwerking

Drie kleine bedrijven scoorden het beste op samenwerking, innovativiteit en economisch perspectief. Deze ondernemingen zien hun innovatieve projectidee dan ook gehonoreerd met een subsidie in de tweede indieningsperiode van de subsidieregeling Technologische Samenwerking. De Adviescommissie plaatste de voorstellen voor onderzoeksprojecten naar biologische bestrijdingsmiddelen, een microgasturbine die lang meegaat en de realisatie van alternatieven voor antilichamen als hoogste op de ranglijst.

Biologische bestrijdingsmiddelen
Rooibos thee uit Zuid-Afrika is in opkomst. De continuïteit van de opbrengst is echter in gevaar omdat hardnekkige mottenplagen een toenemend deel van de planten aantasten. Het project van Entocare C.V. kijkt of met een biologische en betaalbare methode een effectieve bestrijding van de motten mogelijk is. In het project werken drie Nederlandse en twee Zuid-Afrikaanse bedrijven samen, ieder vanuit hun eigen specifieke expertise. Gezamenlijk gaan zij kijken of feromonen gebruikt kunnen worden om paring van de motten te voorkomen. Bovendien onderzoeken ze of er natuurlijke vijanden van motten zijn die kunnen worden ingezet. De verwachting is dat deze bedrijfssamenwerking tot een uitgebalanceerde biologische verdelgingsmethode leidt die het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de teelt van rooibos deels of geheel overbodig maakt.

Keramiek t.b.v. microgasturbines
Energie is kostbaar. Grote schaarste heeft in een aantal landen de prijs opgedreven. Consumenten staan hierdoor eerder open voor alternatieve energiebronnen. Een alternatief is een microgasturbine die genoeg energie levert voor een huishouden. Deze turbines moeten uiteraard lang kunnen meegaan. In deze turbines wordt gebruik gemaakt van keramisch materiaal. Keramische materialen staan bekend om hun efficiënte energieomzetting. De verwachting is dat het gebruik van keramisch materiaal een hoge vlucht neemt om aan de vraag naar energiealternatieven te voldoen. Formatec's specialisatie ligt in het spuitgieten van technisch keramiek. Dit bedrijf werkt in dit project waarin onderzoek wordt gedaan naar keramisch materiaal t.b.v. microgasturbines samen met de bedrijven Innotech en Frauenhofer die kennis hebben over de materiaalsoort en de receptuur.

Alternatieven t.b.v. antilichamen
Natuurlijke antilichamen bestrijden het ontstaan van ziektes. In de medische wereld wordt veel gebruik gemaakt van deze antilichamen. De productie is echter duur en antilichamen zijn vaak ook niet stabiel. Het bedrijf Pepscan Systems en de Universiteit Utrecht willen nu samen een alternatief ontwikkelen: de 'binding bodies'. Een 'binding body' is een molecuul dat dezelfde eigenschappen vertoont als een gewoon antilichaam. Binding bodies zijn echter goedkoper en eenvoudiger toe te passen. Bovendien wordt een betere werkzaamheid verwacht en kunnen ze waarschijnlijk ook ingezet worden bij ziektebeelden waar antilichamen ten gevolge van de afweer niet goed werken. Ten slotte kunnen ze de basis vormen voor een nieuwe klasse van geneesmiddelen.

Meer geld voor technologische samenwerking
In de tweede indieningsperiode was sprake veel kwalitatief goede samenwerkingsprojecten. Het Ministerie van Economische Zaken heeft daarom besloten het eerder toegezegde subsidiebudget voor deze periode te verhogen met EUR 12,1 miljoen tot een bedrag van EUR 26,6 miljoen, zodat een groter aantal van deze projecten met een subsidie kan worden gehonoreerd. Op 11 november is de laatste indieningsperiode van dit jaar gesloten.

Volgend jaar zijn er weer nieuwe indieningsmogelijkheden. Voor de laatste informatie betreffende deze nieuwe indieningsperiodes kunt u terecht op onze internetsite onder www.senter.nl/samenwerking.

Technologische samenwerking
Het subsidiepercentage voor Technologische Samenwerking is 25 procent voor projecten met onderzoeks- én ontwikkelingsactiviteiten, of 50 procent voor projecten die uitsluitend onderzoek bevatten. MKB-bedrijven en onderzoeksinstellingen krijgen daarnaast een opslag van 10 procent. Ook bij internationale samenwerking is in bepaalde gevallen een opslag van 10 procent mogelijk.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land.
Meer informatie over Technologische Samenwerking is te vinden op www.senter.nl/samenwerking.