ANBO, VOOR 50-PLUSSERS

ANBO brengt actieve discussie over pensioenstelsel op gang

Wat is de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel? Terwijl de politiek de burgers tot rust maant, zijn er ontwikkelingen die niet veel goeds voorspellen voor de Nederlanders die over tien jaar aanspraak maken op hun jarenlang opgepotte premiegelden. De ANBO, de organisatie voor 50-plussers, wil dat Nederlanders zich bewust worden van de Nederlandse pensioenontwikkelingen. Op woensdag 20 november organiseerde de ANBO in de Utrechtse Jaarbeurs het congres Kan Europa nog met pensioen?. De ouderenorganisatie geeft hiermee dé aftrap voor een actieve Nederlandse discussie over de toekomst van het pensioenstelsel. ANBO-voorzitter Van der Heijden: Nederlanders willen nog steeds tijdig met pensioen en denken ook dat dit kan, maar jagen we hiermee geen illusie na?

Het congres gaf een actueel beeld van het Nederlandse pensioenstelsel in Europees perspectief. Uitgangspunt vormden het door de EU-lidstaten ingediende Nationaal Actieplan Pensioenen en het Nederlandse pensioenplan. Er kwamen drie sprekers aan het woord. Mevrouw M. Andela-Baur, voorzitter van Age Nederland (onderdeel van het Europese ouderenplatform Age Europe), vertelde over het belang van een brede Europese ouderenvertegenwoordiging om invloed te krijgen op het ouderenbeleid van de EU. De heer G. Deuchars, policy officier van AGE Europe, gaf een beeld van de verschillende vormen van oudedagsvoorziening in Europa en die van Nederland in het bijzonder. Mevrouw Prof. Dr. B. Westerholm, presidente van de Zweedse bond voor gepensioneerden SPF gaf een toelichting op het vooruitstrevende pensioenstelsel in Zweden; beloning voor langer werken en het opschroeven van de pensioenleeftijd. Een pittig forumdebat over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel vormde het sluitstuk van het congres. Den Haag Vandaag-verslaggeefster Wouke van Scherrenburg leidde de discussie.

De ANBO laat de komende nieuwe kabinetsperiode regelmatig van zich horen als het gaat om de Nederlandse pensioenontwikkelingen. De organisatie gaat het debat aan met dertigers en veertigers, doet onderzoek onder de leden en reageert pro-actief op ontwikkelingen en visies die betrokken partijen uiten.

Noot van de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ANBO, voor 50-plussers , Frank van der Aa (persvoorlichter), Telefoonnummer (06) 22 83 21 00.

20 nov 02 16:07