College Bescherming Persoonsgegevens


Informatieblad 'Zwarte Lijsten'

Bedrijven en bedrijfstakken kunnen een gerechtvaardigd belang hebben bij het gebruik van een zwarte lijst. Zwarte lijsten zijn toegestaan in de strijd tegen wangedrag en fraude. De Wet bescherming persoonsgegevens biedt de normen voor het inrichten van een zwarte lijst. Zonder goede waarborgen is zo'n lijst verboden.

Recent publiceerde het College bescherming persoonsgegevens het informatieblad 'Zwarte Lijsten'. Het informatieblad geeft onder andere antwoord op de volgende vragen:

* Wat is een zwarte lijst?

* Is de WBP van toepassing?

* Moet een zwarte lijst gemeld worden bij het CBP?
Bij het informatieblad is tevens een Checklist Zwarte lijsten te vinden. De checklist Zwarte lijsten helpt u als bedrijf of bedrijfstak om een zwarte lijst zo zorgvuldig mogelijk in te richten. De checklist biedt toetsingsvragen die beantwoord dienen te worden om te kunnen voldoen aan de normen van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) de opvolger van de Registratiekamer
- houdt toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.