NIZW

Prof. dr. A. van Dantzig (RAAK) wint Jan Brouwerprijs 2002

EMBARGO TOT WOENSDAG 20 NOVEMBER 16.35 UUR

Jan Brouwerprijs 2002 uitgereikt
PROF. DR. A. VAN DANTZIG (RAAK) WINT STIMULERINGSPRIJS TER VOORKOMING

VAN KINDERMISHANDELING

Utrecht, 20 november 2002 - De Stimuleringsprijs ter voorkoming van kindermishandeling, ingesteld door het Jan Brouwerfonds, wordt vanmiddag uitgereikt aan de initiator van RAAK prof. dr. A. van Dantzig. RAAK, dat staat voor Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling, is in januari 2000 door Van Dantzig opgericht in samenwerking met Defence for Children International.

OORDEEL VAN DE JURY
'RAAK heeft een zodanig effect gesorteerd dat de politieke en maatschappelijke discussie op het gebied van kindermishandeling op gang is gebracht. De actiegroep is er in geslaagd het thema kindermishandeling op de politieke agenda te plaatsen. De leden van de actiegroep hebben geen angst hun nek uit te steken om kindermishandeling in Nederland aan te pakken en met name de rol van de overheid kritisch te benaderen.'

Prof. dr. A. van Dantzig is hierbij inspirator en drijvende kracht. Hij is een niet aflatend beijveraar voor een gedegen maatschappelijk en politiek 'aanvalsplan' - zoals hij dat zelf noemt - van de bestrijding van kindermishandeling. De meest recente publieksactie van RAAK is de paginagrote dagbladadvertentie op 16 mei jongstleden, waarin kamerleden werden aangespoord zich in te zetten voor het opnemen van het thema kindermishandeling in het regeerakkoord.

JURYSAMENSTELLING
De jury van de Jan Brouwerprijs 2002 bestaat uit: prof. dr. H.E.M. Baartman (hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam), drs. H.B.H. Rensen (arts GG&GD Utrecht), R. Bonnet (directeur Bureau Jeugdzorg 't Gooi), dr. C. Hoefnagels (onderzoeker Universiteit van Maastricht) en M. ter Meulen (zelfstandig werkend, oud-hoofd Advies- en Meldpunt Kindermishandeling Amsterdam).

PRIJSUITREIKING
De Jan Brouwerprijs 2002 wordt uitgereikt op 20 november 2002 om 16.35 uur in de RAI (auditorium) te Amsterdam tijdens de RAAK-manifestatie. De organisatie van de Jan Brouwerprijs is in handen van het NIZW.

JAN BROUWERPRIJS
De Jan Brouwerprijs is in het leven geroepen door de Stichting Jan Brouwer Fonds. De prijs bestaat uit een bedrag van 20.000,- euro te verdelen over één of meerdere bekroonde inzendingen. De besteding van de prijs moet raakvlakken hebben met het doel van de Stichting Jan Brouwer Fonds, het voorkomen van kindermishandeling. De prijs wordt tot 2007 jaarlijks uitgereikt.

NOOT VOOR DE REDACTIE (