Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 20 november 2002

Berberaapje in beslag genomen

De Algemene Inspectiedienst heeft gisteren met assistentie van de Politie Groningen een Berberaapje in beslag genomen bij een inwoner van de stad Groningen. De AID kwam in actie nadat er een melding was binnengekomen bij de tiplijn van de AID. De eigenaar zei het aapje twee weken ervoor cadeau te hebben gekregen. Het twee tot drie jaar oude aapje is waarschijnlijk afkomstig uit Marokko en verkeerde in redelijke gezondheid. Het aapje is overgebracht naar het opvangcentrum van de Stichting AAP in Almere.

De eigenaar heeft afstand gedaan van het aapje. Hij verklaarde er niet van op de hoogte te zijn dat het volgens de Flora- en faunawet is verboden apen thuis te houden. Apen en halfapen (primaten) zijn niet geschikt om door particulieren te worden gehouden. Bovendien brengt het importeren van deze diersoorten risico's mee voor de volksgezondheid (risico's van besmettelijke dierziekten zoals ebola, gele koorts en hepatitis).

Voor tips over apen in particulier bezit heeft de AID een speciale meldlijn met de naam
Groendesk. De Groendesk is tijdens kantooruren bereikbaar via 030-669 26 40.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 045 - 5466255 of
06 - 26376392.