Rijksvoorlichtingsdienst

Mensen 20 nov 2002
MONITOR: EMANCIPATIE VORDERT GESTAAG

Werk, opleiding en inkomen zijn tegenwoordig gelijker verdeeld tussen vrouwen en mannen. Mannen doen echter minder onbetaald werk, bezetten nog altijd de meeste topfuncties en worden beter beloond.

Dat concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Emancipatiemonitor 2002. De monitor is opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vergeleken met de streefcijfers in het Meerjarenbeleidsplan Emancipatie gaat het emancipatieproces in sommige opzichten de goede kant op, stellen het SCP en CBS. Steeds meer vrouwen hebben betaald werk en zijn economisch zelfstandig. Het aantal mannen dat (onbetaald) huishoudelijke en zorgarbeid verricht, stijgt echter minder snel. Ook komt geweld tegen vrouwen nog altijd veel voor.

Het emancipatieproces is nog niet voltooid en emancipatiebeleid blijft nodig, concluderen SCP en CBS. De onderzoekers vragen zich wel af of de doelen van het beleid aansluiten bij de wensen van mannen en vrouwen. Het is vooral de vraag of vrouwen wel zoveel willen werken als het beleid beoogt, aldus het SCP en CBS.

Enkele conclusies uit de Emancipatiemonitor 2002:
* In 2000 was 38% van de vrouwen van 15 tot 65 jaar economisch zelfstandig, een flinke stijging vergeleken met 1990 (toen was het 25%).

* Steeds meer vrouwen met (jonge) kinderen zijn en blijven actief op de arbeidsmarkt.

* Ouders nemen betrekkelijk weinig ouderschapsverlof op.
* In 1999 ging 17% van de 0-3-jarigen naar kinderopvang in kinderdagverblijven en gastouderopvang (in 1990 was dit nog 6%).
* Veel ouders ervaren knelpunten in hun dagindeling. Schooltijden lopen bijvoorbeeld niet gelijk met de werktijden van werkende ouders.

* Het aandeel van vrouwen onder de managers is gegroeid. In de 'echte top' zijn vrouwen een heel kleine minderheid.
* Geweld tegen vrouwen komt nog altijd veel voor. In 2000 zijn er bijna 2900 processen-verbaal opgemaakt van aanranding, bijna 1650 van verkrachting en ruim 2500 van overige seksuele misdrijven.

Bron:
Persbericht Sociaal en Cultureel Planbureau

De Emancipatiemonitor 2002

Zie ook:
Beleidsbrief: aanpak geweld tegen vrouwen (15 november 2002)