Politie Gelderland-Midden

Dieren, bromfietser gewond bij aanrijding
Publicatiedatum: 20-11-2002

Een 19-jarige bromfietser uit De Steeg is woensdagochtend omstreeks kwart voor tien gewond geraakt bij een verkeersongeval op de kruising van de Burgemeester de Bruijnstraat met de Prinsenstraat in Dieren. Het slachtoffer werd op de kruising geschept door een vrachtauto, bestuurd door een 38-jarige man uit het Duitse Roth en liep een gekneusde schouder op. De toedracht van de aanrijding wordt nog door de politie onderzocht omdat niet duidelijk is of de verkeerslichten op de kruising goed gewerkt hebben, wat mede oorzaak zou kunnen zijn van het ongeval.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---


---

Barneveld, strikt beleid effectief
Publicatiedatum: 20-11-2002

De politie in de unit Noord is er samen met andere partners in geslaagd een einde te maken aan de overlast die een groep "oudere jongeren" (20 jaar en ouder) enige tijd veroorzaakte. Met name in de zomermaanden zorgde het gezelschap voor veel overlast. "Dat maakte een effectieve aanpak ook uiterst lastig", aldus unitchef Wienke. "Veel mensen voelden zich geïntimideerd. Het bleek voor de politie lastig om daar doorheen te breken."

En dat is nodig, want een aangifte van een strafbaar feit mag worden gezien als een `verzoek tot vervolging'. "Zonder die aangiftes konden we weinig beginnen", aldus de unitchef. "En toch waren er heel veel mensen die melding maakten van overlast en treiterig gedrag, als het naroepen in horecagelegenheden."

Integraal
Dat leidde tot overleg tussen de politie, gemeente en andere hulpverleningsinstellingen. Daarin werd afgesproken dat een strikt handhavingsbeleid gevoerd zou moeten worden. Een rol die de politie ten aanzien van de groep heeft opgepakt. Tussen 7 oktober en 8 november van dit jaar is de politie intensief en projectmatig met de kwestie bezig geweest. Mede hierdoor lijkt het overlastprobleem tot nul gereduceerd te zijn. Wienke: "We krijgen in ieder geval geen klachten over het gezelschap meer binnen!"

Actieve benadering
De unitchef is dan ook tevreden over de actieve benadering, waar de politie en haar partners voor hebben gekozen. Wienke wilde niet langer `reageren', maar gewoon zichtbaar aanwezig zijn en niets van het gezelschap tolereren. "En dat heeft kennelijk gewerkt", is zijn conclusie. Waar mee niet gezegd is dat de politie vervolgens met de handen over elkaar gaat zitten. Ze blijft alert op ontwikkelingen rond het gezelschap.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
district West-Veluwe Vallei
politie Gelderland-Midden
Harry Munniksma
0318 - 688221