Gemeente Alphen aan den Rijn


Wijziging Woningwet per 1 januari 2003

Het heeft even geduurd, maar per 1 januari 2003 treedt de gewijzigde Woningwet dan toch echt in werking. De wijzigingen hebben directe gevolgen voor uw woonomgeving en voor de uitvoering van uw eventuele bouwplannen. Hierna volgt een korte uiteenzetting van deze wijzigingen.

Sinds 1992 was u al enigszins vertrouwd met het begrip vergunningsvrije bouwwerken. Vanaf 1 januari 2003 wordt de categorie bouwplannen die hieronder gerangschikt worden aanzienlijk verruimd. Aansprekend is vooral het plaatsen van dakkapellen aan de achterzijde van woningen, het plaatsen van bergingen in de tuin naast of achter de woning en het realiseren van aanbouwen aan de zij- en achtergevel van de woning. Wel zijn hierbij verschillende mitsen en maren van toepassing, zoals een maximale bouwdiepte, een maximaal bebouwingspercentage en een in acht te nemen afstand tot het openbaar gebied en het naastliggend perceel. Voldoet u aan alle randvoorwaarden, dan mag het bouwplan worden uitgevoerd zonder dat u dat bij de gemeente hoeft aan te vragen of te melden. Het plan wordt niet voorgelegd aan de Welstandscommissie en hoeft ook niet te voldoen aan de bepalingen van het bestemmingsplan. Wel gaat de wetgever er van uit dat u het plan bespreekt met uw buren en dat u in goed overleg komt tot de minst bezwaarlijke oplossing.

Aan de andere kant mogen sommige bouwwerken die nu nog vergunningsvrij zijn volgend jaar niet meer zonder vergunning worden uitgevoerd. Hierbij moet gedacht worden aan het plaatsen van een carport voor de voorgevel of binnen een afstand van 1 meter achter de voorgevel. Ook het plaatsen van een erfafscheiding met een hoogte van meer dan 1 meter binnen een afstand van 1 meter achter de voorgevel van de woning is niet meer vergunningsvrij. Het is tevens niet toegestaan om zonder een bouwvergunning een erfafscheiding met een hoogte van meer dan 1 meter te plaatsen als afscherming van de achtertuin, op een afstand van minder dan 1 meter uit de zijkant van de weg of van een aangrenzende strook openbaar groen.

Het begrip "meldingsplichtig" bouwplannen vervalt. Dit heeft tot gevolg dat voor een bouwplan dat niet voldoet aan de vastgestelde criteria, een bouwvergunning vereist blijft. Uiteraard blijven hiervoor wel de voorschriften van het bestemmingsplan van toepassing en een toetsing aan redelijke eisen van welstand. Omdat het toch kan gaan om bouwplannen van geringe omvang, is het begrip "licht-bouwverguningsplichtig" ingevoerd. Er is dan wel een vergunning vereist, maar de toetsing aan de technische voorschriften van het Bouwbesluit blijft voor een belangrijk deel achterwege. De toetsing op het aspect veiligheid blijft wel onverkort van toepassing.

Voor reguliere bouwplannen die voldoen aan de bepalingen van het bestemmingsplan, is de behandelingstermijn gesteld op maximaal 12 weken; voor licht-bouwvergunningsplichtige bouwplannen is dat maximaal 6 weken.

Om tijd en kosten te besparen, kan het zinnig zijn om met de uitvoering van een bouwplan te wachten tot het komend jaar. Uiteraard kan deze korte opsomming niet volledig zijn, U kunt hieraan dan ook geen rechten ontlenen. Het is daarom verstandig om in alle gevallen vooraf informatie in te winnen bij de gemeente en dan bij voorkeur aan de balie Bouwen en wonen in het stadhuis omdat bij telefonische informatie de kans op misverstanden groter is. Uiteraard kunt u zich ook zelf oriënteren via de website van het ministerie van VROM, ( www.vrom.nl/woningwet) waarvan ook verschillende brochures over dit onderwerp zijn te downloaden.

.

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 20 november 2002 laatste wijziging