LTO Nederland

NZO schaart zich achter gezamenlijke actie

Melkveehouders slaan handen ineen voor verlaging quotumprijs

Woensdag 20 november 2002 - De hoge quotumkosten tikken hard door in de kostprijs van melk en bemoeilijken de bedrijfsovername in de rundveehouderij. De prijs van melkquota, oftewel het recht om melk te produceren, moet omlaag. Met dit doel hebben de organisaties van melkveehouders de handen ineengeslagen. Ze gaan een gezamenlijk beroep doen op minister Veerman (LNV) en de Tweede Kamer om mogelijkheden aan te grijpen om de quotumprijs omlaag te krijgen. Ze willen dat het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) alle opties in beeld brengt die kunnen leiden tot lagere quotumkosten.

De vakgroep LTO Rundveehouderij, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) hebben een positiebepaling vastgesteld, die ook wordt ondersteund door de verwerkende industrie (Nederlandse Zuivel Organisatie). Daarin wordt het belang onderstreept van de internationale concurrentiepositie en de sterk veranderende omstandigheden, waarbinnen de Nederlandse melkveehouderij moet opereren.

De actie om de handen ineen te slaan tegen de hoge quotumkosten is een initiatief van Siem Jan Schenk, voorzitter van de vakgroep Rundveehouderij van LTO Nederland. De afgelopen jaren zijn meerdere acties ontplooid om de quotumkosten te drukken, maar vooralsnog zonder resultaat.

Bij het recent overleg over de quotumkosten was aanvankelijk ook de stichting 'Handen af van melkleasen' betrokken. De stichting heeft zich daar onlangs uit teruggetrokken, omdat sprake is van tegengestelde belangen en wederzijdse uitgangspunten volgens de stichting niet werden gerespecteerd.
Het is in de melkveehouderij als jarenlang mogelijk, dat boeren hun melkquotum geheel of gedeeltelijk verhuren. Hierdoor komt er minder melkquotum van stoppende boeren op de vrije markt. Enkele jaren geleden is vanuit de melkveehouderij al een poging gedaan om de mogelijkheden om melkrechten te (ver)huren te beperken. Die poging liep op niets uit omdat er verschil van mening was in de kring van melkveehouders en ook politiek draagvlak ontbrak om veranderingen door te voeren.
Schenk benadrukt dat het niet allen gaat om het leasen van melk: "Alle mogelijkheden en initiatieven die kunnen leiden tot een lagere quotumprijs moeten aan de orde komen. Het gaat derhalve ook om transparantie op de markt en een mogelijke quotumbeurs, waarover eerder al in de melkveehouderij is gediscussieerd".

Nadere informatie: Siem Jan Schenk (tel. 06 - 2624 8041) en Jack Luiten (tel. 06 - 5373 6017)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)