Gemeente Smallingerland

Subsidieregeling Duurzaam Bouwen (20-11-2002)

Op 5 november 2002 heeft de gemeenteraad van Smallingerland de Subsidieregeling Duurzaam Bouwen en de Subsidieverordening Duurzaam Bouwen vastgesteld en deze zullen in werking treden op 25 november 2002.

Met duurzaam bouwen bedoelen we dat er tijdens de bouw of verbouw van een woning milieubesparende maatregelen (elektriciteitsbesparing, gasbesparing of waterbesparing) worden toegepast. Dit vinden wij als gemeente een goede zaak en daarom verstrekken wij voor bepaalde maatregelen subsidie om tegemoet te komen aan de extra investeringen die hier vaak mee gemoeid zijn. Op dit moment wordt er ook al subsidie verstrekt, maar de bestaande regeling (stimuleringsregeling duurzaam bouwen) moest op een aantal punten worden aangepast.

Deze aanpassingen betreffen:

· de naam is gewijzigd van stimuleringsregeling duurzaam bouwen in subsidieregeling duurzaam bouwen

· de subsidiebedragen zijn verhoogd

· de zonneboileractie is in de subsidieregeling opgenomen
· het Drachtstervaartproject is in de subsidieregeling uitgesloten
De subsidies die verstrekt worden zijn:
Verlaging van de EPC-waarde (nieuwbouw)
Bij een nieuw te bouwen woning moet een EPC-berekening (EnergiePrestatieCoëfficiënt) worden ingediend, die via een getal aangeeft welke energiebesparende maatregelen er worden toegepast in de woning ten opzichte van een nul-niveau (=1,0). In het onderstaande schema staan de subsidiebedragen genoemd.

EPC Woningtype
Tussenwoning
2-onder-1-kap / hoekwoning Vrijstaand
Meerkosten Subsidie Meerkosten Subsidie Meerkosten Subsidie 700,=
2.000,=

1.000,=

1.400,=
700,=


2.000,=
5.000,=

2.500,=
5.800,=
2.900,=


3.000,=
7.500,=
3.750,=
9.500,=

4.750,=

Zonneboileractie (nieuwbouw en bestaande bouw)
Voor het plaatsen van een zonneboiler geven wij een subsidie van 273,=. Als deze zonneboiler aangevraagd wordt via Energieservice Friesland (tel. 0800 - 1220), verstrekt NUON nog eens 90,= extra bovenop het bedrag dat via de Energiepremieregeling van de Overheid aan subsidie kan worden ontvangen. Energieservice Friesland regelt dan ook de subsidiebetaling van de gemeente.

Waterbesparing (nieuwbouw en bestaande bouw)
Als er in uw woning een systeem wordt geïnstalleerd die voorziet in de opvang van regenwater, waarna dit water wordt gebruikt voor de toiletspoeling, besproeiing van de tuin en het wassen van de auto (aangesloten wordt op de buitenkraan) en eventueel wordt gebruikt voor de wasmachine, ligt een subsidie klaar van 2.300,= voor een nieuwbouwwoning en 3.000,= voor een bestaande woning. Advies op maat (nieuwbouw)
Als u een nieuwe woning gaat bouwen in de gemeente Smallingerland kunt u op kosten van de gemeente een advies krijgen van een gespecialiseerd adviesbureau, die u de mogelijkheden aandraagt voor milieubesparende maatregelen aan de hand van het schetsontwerp van de woning. Het adviesbureau vertelt u ook wat de extra kosten zijn, welke subsidies er allemaal voor worden verstrekt en wat de mogelijke terugverdientijd is.

Hoe komt u in aanmerking voor de subsidies?
De bovenstaande subsidies moeten via een speciaal formulier worden aangevraagd (behalve voor de zonneboileractie via de Energieservice Friesland). Deze wordt u toegestuurd nadat u telefonisch contact heeft gehad met de heer A. Blikman, tel. 0512 - 581530 of de heer G. Bron, tel. 0512 - 581363, beiden van de afdeling Bouwzaken. Gaat u binnenkort bouwen in een nieuwbouwwijk waar de kavels worden uitgegeven door de gemeente Smallingerland (dit is dus niet het Drachtstervaartproject), dan wordt u tijdens de verkoopavond over duurzaam bouwen geïnformeerd.