Grafinet


Het Nederlands Steendrukmuseum onthaalt sponsors en donateurs

Na een geslaagde wervingsactie onthaalde het bestuur van het Nederlands Steendruk museum op 12 november j.l. haar nieuwe sponsors en donateurs tijdens een speciale bijeenkomst in het museum te Valkenswaard. Peter-Louis Vrijdag, voorzitter van het bestuur, presenteerde een overzicht van de ontwikkelingen van het museum en leidde de eerste wisselexpositie "Hedendaagse Lithografie" in, welke 2 dagen tevoren officieel geopend werd door de heer Hans Haas, burgemeester van de gemeente Valkenswaard.

De expositie toont lithografische originele grafiek van 16 hedendaagse kunstenaars in zijn meest actuele expressievormen. In het verleden hebben talloze kunstenaars de lithografie ingezet om hun creaties vorm te geven zoals o.m. Goya, Gericault, Daumier, de Toulouse Lautrec, Renoir, Munch, Chagall, Picasso, Van Gogh, Miro, Roland Holst, Toorop en Van Dobbenburg. De expositie "Hedendaagse Lithografie" toont het heden met werk van o.m. Helen Frik, Hans Hovy, Uwe Poth en Pieter Bijwaard. De kunstwerken vormen een boeiend contrast met de omringende museale steendrukpersen en producten.

Na bezichtiging van de expositie en het museum werden sponsors en donateurs uitgedaagd om, onder het genot van een drankje en een buffet, hun kennis van prenttechnieken te tonen. De droge naald, lichtdruk, pentekening en gouache waren niet de enige struikelblokken in deze geanimeerde quiz.

Aan het slot van de bijeenkomst sprak voorzitter Vrijdag zijn grote waardering uit voor de steun van sponsors en donateurs aan het levend houden van de grafische historie en het imago van de industrie.

De expositie loopt tot en met zondag 15 december en is iedere dag m.u.v. maandag te bezichtigen van 13.00 - 17.00 uur.

Foto opening expositie "Hedendaagse Lithografie" door Burgemeester Hans Haas (onthulling prent "Aliens" van Helen Frik) Foto prijsuitreiking quiz prenttechnieken.
Van links naar rechts: de heer E.van Kilsdonk ( Drukkerij Vrijdag), E. Smits, (Neroc en voorzitter district ZO Brabant), J.Boomgaard (Artwork Systems),
H. Geertsema (Geertsema Papier en Karton)

Nadere inlichtingen:

Nederlands Steendrukmuseum
Hr. Drs. W.Truyen
Oranje Nassaustraat 8c,
5554 AG Valkenswaard
Tel. 040 -204 98 41