Dienstenbond CNV

Gezocht: RSI-ervaringsdeskundigen architectenbureaus 20-11-2002

Bij architectenbureaus wordt veel en langdurig met computers gewerkt. Niet alleen voor het tekenen van de ontwerpen, maar ook voor de administratie, planning en calculatie. Veel medewerkers van de architectenbureaus (62%) hebben klachten die met RSI te maken hebben. Gelukkig is het aantal medewerkers dat RSI in ernstige mate heeft nog beperkt, maar als er niets met de klachten gedaan wordt, zullen de klachten zich gaan verergeren en tot uitval leiden.

Om de RSI en werkdruk in de architectenbranche aan te pakken is er recent een Arboconvenant afgesloten tussen werknemers, werkgevers en de overheid (Ministerie van SZW). In dit 'Arboconvenant Architectenbureaus' worden vele activiteiten ontwikkeld ter bestrijding van RSI en werkdruk. Een van de belangrijkere activiteiten is het geven van voorlichting aan de risicogroepen: de medewerkers die langdurig beeldschermwerk verrichten. In deze voorlichting wordt door professionele voorlichters verteld hoe RSI ontstaat en kan worden voorkomen.
Als onderdeel hiervan zou iemand uit de architectenbranche die ervaring heeft met RSI over deze ervaring kunnen vertellen. Ervaringen hoe de RSI klachten ontstaan zijn en welke maatregelen genomen zijn om de klachten aan te pakken etc. De kwaliteit van de voorlichting kan hierdoor vergroot worden. Daarom zoeken wij RSI ervaringsdeskundigen.

Als u bereid bent om als ervaringsdeskundige uw collega's bij andere architectenbureaus te helpen om RSI te voorkomen of aan te pakken en u voldoet aan de volgende eisen, neem dan contact met ons op.

Gevraagd:
RSI ervaringsdeskundigen, werkzaam bij een architectenbureau
* U bent werkzaam in een functie waarin de RSI is ontstaan: architect, tekenaar, secretaresse, bestekschrijver of calculator.
* U bent enige tijd geheel of gedeeltelijk uitgevallen geweest wegens RSI.

* U bent weer geheel of gedeeltelijk gereĂŻntegreerd in uw eigen of een andere functie.

* Het architectenbureau waar u werkt heeft op basis van uw RSI klachten of RSI klachten van andere collega's maatregelen genomen.


* U beschikt over goede communicatieve vaardigheden.
* U vindt het nuttig om andere collega's in de branche te helpen RSI te voorkomen.

De voorlichtingssessies zullen vanaf het voorjaar van 2003 ingepland worden. Een voorlichtingssessie kost inclusief reistijd ongeveer een halve dag werk (ochtend of middag). Als u dit in eigen tijd doet, bieden wij u de onkostenvergoeding aan. Als u in de tijd van uw werkgever hieraan meewerkt, bieden wij uw werkgever de onkostenvergoeding aan. Deze onkostenvergoeding bedraagt 225 incl. reiskosten.

Wanneer u wilt deelnemen als RSI-ervaringsdeskundige aan de voorlichtingssessies neem dan contact op met Procesondersteuning Arboconvenant Architectenbureaus, Ir. Peter Voskamp, vhp ergonomie, Huygensstraat 13a, 2515 BD Den Haag, 070-3844002, fax: 070-3892413

Als lid (ingelogd) kunt u op dit bericht reageren voor nadere informatie of opmerkingen aan uw bestuurder, Harry Gerding.