Gemeente Breda

Persberichten

20-11-2002

Breda tevreden na gesprek met staatssecretaris van Geel

Breda is zeer tevreden over de uitkomsten van het gesprek vanmorgen met staatssecretaris Van Geel van Milieu. Inzet van het gesprek was de toepassing van thermisch gereinigd zand in het tracé van de HSL/A16 in Breda. Staatssecretaris van Geel heeft in het gesprek met wethouder Arbouw van Breda toegezegd onderzoek te starten naar de werkelijke milieueffecten van de toepassing van thermisch gereinigd zand. Als de toepassing milieutechnisch verantwoord is, overweegt de staatssecretaris de regelgeving aan te passen. Aan het HSL-projectbureau zal worden gevraagd om alles in het werk te stellen om milieuschade te voorkomen, totdat de resultaten van dit onderzoek bekend zijn. Breda is verheugd dat het ministerie daadwerkelijk actie onderneemt om duidelijkheid te verschaffen. Details over de aanpak van het onderzoek zal het ministerie over drie weken aan Breda meedelen. Als de aanpak van VROM bekend is, zal het college van burgemeester en wethouders een besluit nemen over de stappen die ze verder zal nemen om het Bouwstoffenbesluit te handhaven.

In 1999 is 145.000 ton thermisch gereinigd zand gebruikt voor de op- en afritten van de spoorbrug over de Mark. Van dit zand zijn alle benodigde kwaliteitscertificaten geleverd. De Gemeente Breda heeft die certificaten in 1999 gecontroleerd en geconstateerd dat ze geldig zijn. Echter uit onderzoek van het HSL-projectbureau blijkt dat met name stoffen antimoon en sulfaat meer uitlogen dan wettelijk is toegestaan.

Het VROM-onderzoek dat ongeveer een half jaar in beslag zal nemen, moet zekerheid bieden voor de langere termijn. Het zal bij dit onderzoek niet alleen gaan om milieutechnische aspecten maar ook om juridische consequenties. Hangende dit onderzoek zal het HSL-projectbureau door middel van metingen nauwlettend moeten blijven controleren of er milieueffecten optreden. Deze zijn nog niet geconstateerd uit de metingen die tot nu toe zijn verricht. Het HSL-projectbureau zal ook voortvarend moeten blijven zoeken naar alternatieven voor isolatie van het thermisch gereinigd zand.

Breda, 20 november 2002