Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Stimuleringsprijs ter voorkoming van kindermishandeling

Twintigduizend euro voor veelbelovende projecten

6 november 2002

De nominaties voor de Jan Brouwerprijs 2002, de stimuleringsprijs voor projecten ter voorkoming van kindermishandeling, zijn bekendgemaakt. De jury heeft in totaal vijf projecten genomineerd. Het betreft zowel regionale als landelijke initiatieven. Het winnende project wordt bekend gemaakt op woensdag 20 november 2002 om 16.45 uur op de RAAK-manifestatie in de RAI te Amsterdam. De prijswinnaar ontvangt een bedrag van twintigduizend euro.

Voor 2002 zijn de volgende projecten genomineerd:


- Moeder-baby project: een preventieve interventie voor moeders met psychiatrische problemen en hun baby's van RIAGG IJsselland. Doel: het voorkomen dat baby's van ouders met psychiatrische problemen door emotionele verwaarlozing later ernstige problemen ontwikkelen.


- Oké (Ouder- en Kindzorg Extra) van het Leids Universitair Medisch Centrum. Doel: preventie van fysieke en emotionele mishandeling, van verwaarlozing en van psychische en gedragsproblemen door vroege interventie bij risicogezinnen.


- Preventie van (gedwongen) jongerenprostitutie van Stichting Humanitas. Doel: jongeren, met name potentiële slachtoffers, bekend maken met de risico´s van jongerenprostitutie.


- Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling (RAAK). Doel: bevorderen van een effectieve aanpak van kindermishandeling door voorlichting, publicaties, bijeenkomsten, op gang brengen van de maat-schappelijke discussie over kindermishandeling, plaatsing van het onderwerp op de politieke agenda. Initiatiefnemer en drijvende kracht achter RAAK is prof. dr. A. van Dantzig.


- Vroegsignalering op Goeree Overflakkee van de Zorg en Welzijn Groep. Doel: OKZ-medewerkers op Goeree Overflakkee leren kindermishandeling tijdig te signaleren, situaties te analyseren en bespreekbaar te maken.

De Jan Brouwerprijs wordt elk jaar tot 2007 uitgereikt.

Laatste update: 6 november 2002