Rijksvoorlichtingsdienst


Afzender: RVD / KH
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 08-11-2002 09:52

MEDEDELING VAN DE RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

KONINGIN EN PRINS VAN ORANJE BIJ AFSCHEIDSREDE DE GAAY FORTMAN

Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje zijn woensdag 20 november in de Grote Balzaal van Paleis Noordeinde aanwezig bij de rede van prof. mr. dr. B. de Gaay Fortman ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar aan het Institute of Social Studies (ISS). De afscheidsrede is getiteld: Power and protection, productivism and the Poor.

De econoom en jurist Bas de Gaay Fortman is sinds 1971 als hoogleraar politieke economie aan het ISS verbonden. Hij heeft daarnaast gedoceerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de universiteit van Zambia in Lusaka. Hij heeft een groot aantal publicaties over de economische orde en de politieke economie van mensenrechten, vrede en veiligheid op zijn naam staan. Samen met Jan Tinbergen was hij destijds de grondlegger van de Vereniging van Economen voor de Vrede.

De Koningin heeft het ISS gastvrijheid verleend om de afscheidsrede in Paleis Noordeinde te doen plaatsvinden vanwege het vijftigjarig bestaan van het instituut en vanwege de historische relatie van het ISS en de spreker met het paleis. In november 1972 hield De Gaay Fortman zijn inaugurele rede in de grote Balzaal van het paleis, waar het ISS destijds was gehuisvest.

Mededeling voor de redactie

Accreditatie (uiterlijk maandag 18 november, 16.00 uur): Rijksvoorlichtingsdienst, Afdeling Pers en Publiciteit Tel. 070 - 356 41 42, fax 070 - 356 46 84
Gezien de beperkte ruimte is een poolregeling noodzakelijk. Degenen die deel zullen uitmaken van deze pool, worden hierover geïnformeerd.