Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 15 november 2002

Duizenden handtekeningen voor vermiste Panchen Lama op dag voor de kinderrechten

Op de internationale dag voor de kinderrechten, woensdag 20 november, vraagt de Tibet Support Groep Nederland aandacht voor de voortdurende gevangenhouding van de dertienjarige Panchen Lama door Chinese autoriteiten. Namens duizenden Tibet sympathisanten worden om 10.00 uur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken op de Bezuidenhoutseweg 67, handtekeningen voor zijn vrijlating aangeboden aan de mensenrechtenambassadeur, mevrouw Jones-Bos. De Tibet Support Groep verzoekt haar dringend om haar invloed aan te wenden voor de onmiddellijke vrijlating van de Panchen Lama. Benadrukt wordt het belang van onderzoek naar het welzijn van hem en zijn familie door internationale waarnemers. De aanwezigen dragen foto s van de enige beschikbare afbeelding van de jongen, van vlak voor zijn ontvoering in 1995.

De Panchen Lama is een van de jongste politieke gevangenen ter wereld. In 1995 werd Gedhun Choekyi Nyima door de Dalai Lama erkend als reincarnatie van de tiende Panchen Lama. Vlak na zijn erkenning werd hij op zesjarige leeftijd door de Chinese autoriteiten ontvoerd. Sindsdien is er niets meer van hem en zijn ouders vernomen. China wees een eigen Panchen Lama aan. Duizenden sympathisanten over de gehele wereld voeren al jarenlang op vreedzame wijze actie voor de onmiddellijke vrijlating van Gedhun Choekyi Nyima.

Op 12 november meldde een Chinese regeringsfunctionaris tijdens het Communistische Partijcongres dat Gedhun Choekyi Nyima gelukkig is en het goed doet op school. Internationale waarnemers wordt echter sinds zijn verdwijning de toegang geweigerd om het welzijn van de jongen vast te stellen.

Parlementariƫrs hebben herhaaldelijk resoluties aangenomen waarin de Chinese autoriteiten dringend wordt verzocht om de Panchen Lama vrij te laten. Vlak voor haar vertrek, september 2002, pleitte de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Mary Robinson, voor de Panchen Lama en drong er bij de Chinese regering op aan om een onafhankelijke instantie te laten controleren hoe de toestand van de jongen is.

De bezorgdheid is groot over het onthouden van de fundamentele rechten van de jonge Panchen Lama. China ratificeerde in 1992 de Conventie voor de Rechten van het Kind, waarin onder meer het recht van het kind op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst staat. Door zijn gevangenhouding komt de gedegen spirituele opleiding die de Panchen Lama s volgens de boeddhistische traditie moeten krijgen in het gedrang. Aangezien de Panchen Lama een belangrijke rol speelt bij de erkenning van de volgende Dalai Lama komt hierdoor tevens de gehele Tibetaanse spirituele traditie in gevaar. De gevangenhouding heeft verstrekkende gevolgen voor het Tibetaanse volk en culturele en religieuze erfenis. Het is een zeer verontrustend voorbeeld van hoever de Chinese regering wil gaan om het Tibetaanse volk en haar religie te onderdrukken.


---

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met:
Tsering Jampa: 020 3308265 of 06 29004547
Jeanet van der Woude: 020 6237699.