Ingezonden persbericht

Persbericht
Aan: Nieuws redactie

Openingsfeest Culturele Vrijplaats Anita groot suces!

Veel animo voor openbare activiteiten in oud 't Stathuys

Meer dan 400 mensen hebben afgelopen zaterdag het openingfeest van Vrijplaats Anita bezocht. In vier zalen traden verschillende DJ's en bandjes op en trok een zeer gevarieerd publiek. Er werd enthousiast gereageerd op het feit dat het pand weer open is. Er is in Leiden dringend behoefte aan niet-commerciele uitgaans mogelijkheden.

Vrijplaats Anita is gevestigd in het vroegere pand van jongeren centrum 't Stathuys, dat drie weken geleden gekraakt werd door een groep jongeren. Zij willen het pand weer voor het publiek openen. Later deze week presenteren zij een voorstel voor een gebruikers contract aan de gemeente in de persoon van wethouder Buijing (Welzijn).

Er is veel te doen omtrent de Vrijplaats. Breestraat 19 is momenteel eigendom van de Leidse Welzijnsorganisatie (LWO), dat vanwege geldnood het gebouw wil verkopen aan de gemeente. Zij is bang dat de gemeente de koop niet zal door zetten, indien het pand gekraakt is en heeft daarom een kort geding tegen de krakers aangespannen.

Als de gemeente akkoord gaat met het contract voorstel van de krakers, dan kan de koop gewoon doorgaan. Het voorstel van de krakers komt erop neer dat zij een contract met de gemeente sluiten om het pand te gebruiken totdat er echt iets mee gaat gebeuren. Op het moment zijn er voor Breestraat 19 namelijk geen plannen,en mocht Vrijplaats Anita ontruimd worden, dan zal het gebouw zeker nog jaren leegstaan.

Het contract voorstel kent alleen maar winnaars: de LWO krijgt haar geld, de gemeente weet dat als ze echt aan de slag wil er een contract ligt dat de krakers er uitgaan en tot die tijd is er een mooie openbare plek in de Leidse binnenstad. Zoals al bleek uit de opkomst van het openingsfeest is hier veel behoefte aan!

Plan Anita, het voorstel dat de krakers aan de gemeente gaan doen, verschijnt dinsdag 19 november 2002 en zal aan de pers gestuurd worden. Op woensdag 20 november is er van 12:00 tot 14:00 een persconferentie in Vrijplaats Anita. Voor meer informatie, ze de bij gezonden uitnodiging.

Met vriendelijke groeten,

Presse Gruppe
Culturele Vrijplaats Anita

Telefoon nummer: 06 18372618
Culturelevrijplaats@hotmail.com

Uitnodiging
Aan: Nieuws redactie

Persconferentie Culturele Vrijplaats Anita

Datum: Woensdag 20 november
Aanvang: 12:00
Locatie: Vrijplaats Anita ( Breestraat 19, Leiden)

Programma

12:00 ontvangst met koffie

12:15 12:30 rondleiding door de Vrijplaats

12:30 13:00 presentatie Plan Anita (contract voorstel aan gemeente)

13:00 14:00 gelegenheid tot vragen stellen

Met vriendelijke groeten,

Presse Gruppe
Vrijplaats Anita

Telefoon: 06 18372618
Culturelevrijplaats@hotmail.com